DOLAR
42,72 -0,04%
EURO
50,26 -0,23%
ALTIN
5.954,86 0,09%
BITCOIN
3.696.037,54 -0,5%

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Rusya-Ukrayna müzakerelerinde umut; bölgesel güvenlik önceliğimiz

Hakan Fidan, Rusya-Ukrayna müzakerelerinde umutlu olduklarını, bölgesel güvenlik ve Libya ile Azerbaycan-Ermenistan süreçlerinde Türkiye'nin rolünü değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 29.08.2025 00:24
Güncelleme Tarihi: 29.08.2025 00:24

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Rusya-Ukrayna müzakerelerinde umut; bölgesel güvenlik önceliğimiz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan canlı yayında gündemi değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TGRT Haber canlı yayınında Rusya-Ukrayna müzakerelerinden bölgesel güvenlik konularına kadar geniş bir yelpazede açıklamalarda bulundu. Fidan, görüşmelerde edindikleri izlenimlere dayanarak Türkiye'nin arabuluculuk rolüne ve bölgedeki sorumluluklarına vurgu yaptı.

Rusya-Ukrayna müzakereleri: Umut ve somut gelişmeler

Fidan, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler için çok sayıda görüşme yürüttüklerini belirterek, "Barışın olması için ümitliyiz" ifadesini kullandı ve bu ümidin gerekçelerinin bulunduğunu söyledi. İstanbul müzakerelerinin birinci, ikinci ve üçüncü turlarında gelişen pozisyonların daha sonra Alaska'da gündeme geldiğini ve somutlaştığını aktardı.

Bakan, Türkiye'nin taraf olmadığını ve bu nedenle Alaska'daki veya Washington'daki toplantılarda yer almasının beklenmemesi gerektiğini vurguladı: "Biz savaşın bir tarafı değiliz". Fidan ayrıca, Türkiye ile Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerde ortaya koydukları perspektiflerin bazı görüşmelerde ana omurgayı teşkil ettiğini gördüklerini ifade etti.

Rus tarafının bazı taleplerinden vazgeçtiğine dikkat çeken Fidan, ortak bir güvenlik mekanizması oluşturulması halinde bunun niteliğinin farklı olacağını ve bu konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Alaska'da belli prensiplerde uzlaşıldığını ve hayata geçirilmesiyle ilgili bir zirveden söz edildiğini, ancak tarihin ve belli sorun alanlarının netleştiğini kaydetti.

Bölgesel güvenlik, Suriye ve emperyal güçlere dikkat

Fidan, Türkiye'nin ulusal güvenliği tehlikeye girdiğinde sınır ötesindeki kardeş halklara yönelik müdahale ve düzeni sağlayıcı rolünü tarihi bir sorumluluk olarak tanımladı. Özellikle Kürtler, Türkmenler ve Araplar gibi bölgedeki toplulukların haklarında sıkıntı olduğunda Türkiye'nin müdahil olma gerekçesini vurguladı.

Fidan, Suriye'de yeni yönetimin hataya düşmesini bekleyip pusu kuran bazı devlet ve yapıların, hatanın olmaması halinde sorun hâline geldiğini, bu nedenle emperyal güçlerin bölgedeki planlarına karşı uygun tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Azerbaycan-Ermenistan görüşmeleri ve Zengezur

Ermenistan ile Azerbaycan arasında mutabık kalınan anlaşmalar ve Azerbaycan-ABD anlaşmasının bölge barışı açısından olumlu bir tablo ortaya koyduğunu belirten Fidan, süreç boyunca Amerikalılar ile Azerbaycan tarafının bu konuları Türkiye ile istişare ederek yürüttüğünü söyledi.

Zengezur Koridoru'nun deklare edilmesinin Azerbaycan tarafının baştan beri ortaya koyduğu temel taleplerin prensipte kabulü anlamına geldiğini vurgulayan Fidan, deklare sonrası formatın hâlen taraflarca müzakere edileceğini ve konsept kabul edildiğini kaydetti.

Libya politikası ve bölünmeme vurgusu

Libya'da Türkiye'nin temel stratejisinin ülkenin birliği, bütünlüğü ve bölünmemesi olduğunu söyleyen Fidan, Türkiye'nin askeri varlığını çatışma çıkmaması için kullandıklarını ve ülkenin doğu-batı bütünleşmesi için çalıştıklarını belirtti. Fidan, Libya'da büyük çatışma görmediklerini ve Türkiye'nin bunda bir rolü olduğunu ifade etti.

Yunanistan, TBMM'de Filistin birliği ve iç politika

Fidan, TBMM'de parti gruplarının Filistin meselesinde tek yürek olmasından gurur duyduğunu söyledi. Yunanistan iç siyasetinde Türkiye ile ilgili konuların öne çıktığını belirterek, Yunan siyasetine Türkiye aleyhtarlığından uzaklaşmaları tavsiyesinde bulundu.

İç politikada kendisine yönelik eleştirilere değinen Fidan, dış politika ve dış güvenlik konularında takımın bir oyuncusu olduğunu, Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kabine üyelerinin görevlerini yerine getirdiğini ve bu konuları iç politik malzeme yapmamaya çalıştıklarını ifade etti.

Kızılelma mefkuresi, çalışma temposu ve kriz yönetimi

Fidan, Kızılelma mefkuresini "karanlık dönemlerden geçen insanlık için bir deniz feneri işlevi görmek" olarak tanımladı. Devletin ürettiği ışığın insanlık için yol gösterici olması arzusunun kendi mefkuresi olduğunu belirtti.

Günlük çalışma temposu ve kriz yönetimine ilişkin olarak Fidan, zihninin sürekli bir emaneti taşımakla meşgul olduğunu, aynı anda 6-7 krizi yönetebilmeyi öğrenmenin önemine vurgu yaptığını ve iyi bir ekiple çalıştığını ifade etti. Moral bozukluğu yaşamadan yola devam etmenin önemine dikkat çekti.

Not: Bakanın beyanları, konuşmadaki ifade ve vurgular korunarak aktarılmıştır.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı