Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan BRICS’te konuşma yaptı!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen BRICS+ oturumunda konuşma yaptı.

Yayın Tarihi: 11.06.2024 15:47
Güncelleme Tarihi: 11.06.2024 15:47

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan BRICS’te konuşma yaptı!

Yaptığı konuşma Bakan Hakan Fidan, küresel çaptaki ilişkilerde artık yüksek türbülanslı dönemlerden geçildiğini kaydetti. Küresel ekonominin Covid-19 pandemisi sonrası direnç göstermeye devam ettiğini ekleyen Bakan Fidan, jeoekonomik görünümün henüz hala zayıf olduğunu vurguladı. Yüksek enflasyonun hala devam ettiğini ve gerilimlerin tırmanabileceğini kaydetti. 

Bakan Hakan Fidan, kurallara dayalı uluslararası sistemin bu çağda dengeli ve hızlı çözümlerin gerisinde kaldığını ifade etti. Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yaşananlara değinen Bakan Fidan, 36 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Milyonlarca sivilin yerinden edilmesine değinen Bakan Fidan, savaş suçu işlendiğini vurguladı. 

ABD’nin üç aşamalı ateşkes önerisi ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından alınan kararın olumlu olduğunu kaydeden Fidan, iki devletli çözüm gerçekleşmediği sürece Filistin ya da İsrail’in güvende olmayacağını belirtti. Gazze’de 8 aydır herkesin gözü önünde çifte standart uygulandığına dikkat çeken Bakan Fidan, daha az çatışma ve daha çok diplomasinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “dünya beşten büyüktür” sözlerine dikkat çeken Bakan Hakan Fidan, reformlar yapılması için çaba sarf ettiklerini vurguladı. Ayrıca, BRICS ile olan ilişkilere bu bağlamda değer verdiklerini söyleyen Bakan Fidan, kalkınma ve istikrarı artırmak için önemli bir araç olduğuna inandıklarını ifade ederek sözlerini tamamladı.