DOLAR
38,4 0%
EURO
43,69 0%
ALTIN
4.094,52 -0,11%
BITCOIN
3.617.789,26 0,73%

Dışişleri Bakanı Fidan ve ABD'li Mevkidaşı Rubio, Washington'da Stratejik Görüşmeler Gerçekleştirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Marco Rubio, ikili ilişkiler ve bölgesel konuları ele almak üzere Washington'da bir araya geldi.

Yayın Tarihi: 25.03.2025 22:28
Güncelleme Tarihi: 25.03.2025 22:28

Dışişleri Bakanı Fidan ve ABD'li Mevkidaşı Rubio, Washington'da Stratejik Görüşmeler Gerçekleştirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio arasındaki görüşme, Washington'daki ABD Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşti. Toplantı öncesi kameralar karşısında el sıkışan bakanlar, basın mensuplarına poz verdikten sonra görüşme salonuna geçti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bu görüşmelerde Türkiye-ABD ikili ilişkilerinde atılabilecek stratejik adımlar, ilerleyen dönemde gerçekleştirilecek devlet başkanı düzeyindeki ziyaretlerin hazırlıkları ele alınacak. Ayrıca, Ukrayna ve Filistin gibi bölgesel gelişmelerin yanı sıra Suriye konusundaki işbirliği imkanları da değerlendirilecek.

Bakan Fidan'ın, Türkiye'yi ilgilendiren bölgesel meselelerde beklentilerini iletmesi ve Türkiye'nin Suriye'nin istikrarına yönelik desteğini vurgulaması bekleniyor. Ayrıca, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması gerekliliği, insani yardımlar ve yeniden inşa konularında Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi gerektiği gündeme getirilecek.

Görüşmede, DEAŞ ile mücadelede eşgüdüm sağlanması gerektiği ifade edilecek, ayrıca PKK/YPG unsurlarının tasfiyesi ile FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanacak.

Bunun yanı sıra, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi yönündeki diplomatik çabalarına destek verildiği belirtilecektir. Ateşkes konusunda ABD'nin öncülüğünde devam eden girişimlerin desteklenmesi ve katkı sağlanmasına hazır olunduğu da ifade edilecektir.

Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması ve insani yardımın bölgeye ulaşması için daha fazla çaba göstermenin önemi vurgulanırken, ABD'nin İsrail üzerindeki etkisinin kullanılması gerektiği dile getirilecektir.

Görüşme sırasında CAATSA yaptırımlarının kaldırılması için çalışmaların başlatılması ve Türkiye'nin F-35 programına dönüş sürecinin yeniden ele alınmasının önemi vurgulanacak, savunma sanayisindeki tedarik süreçlerinin engellerinin kaldırılması gerektiği aktarılacaktır.

Görüşme sonunda, savunma sanayisinde işbirliğinin jeopolitik gerçeklerle uyumlu hale getirilmesi gerektiği belirtilerek, bu tür adımların ticaret hacmini 100 milyar dolar hedefine ulaştırılması için somut ilerleme sağlanabileceği öngörülmektedir.