
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın ve 18 Mart'ta Cenevre’de düzenlenecek Kıbrıs konulu genişletilmiş formatlı gayriresmi toplantıya katılacak.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, toplantının amacı Kıbrıs meselesinde gelecek dönem için görüş alışverişinde bulunmak. Ancak bu toplantı, geçmiş müzakere süreçlerinin devamı olma ya da yeni bir müzakere sürecinin başlangıcı niteliği taşımayacak.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in himayesinde gerçekleştirilecek olan toplantıda, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis, Dışişleri Bakanı Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis ve İngiltere Dışişleri Bakanlığından Avrupa ve Kuzey Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Stephen Doughty, tarafları temsilen yer alacak.
Bakan Fidan’ın KKTC Ziyareti
Dışişleri Bakanı Fidan, en son 8-9 Ocak tarihleri arasında KKTC’yi ziyaret etmiş, burada Cumhurbaşkanı Tatar ve Başbakan Ünal Üstel ile bir araya gelmişti. Fidan, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye’nin KKTC ile dayanışmasını artırmaya yönelik adımlar atacağını vurgulamıştı. Ayrıca, Ada’da uygulanabilir tek çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu belirtmişti.
15 Ekim 2024 tarihinde New York’ta BM Genel Sekreteri’nin ev sahipliğinde düzenlenen gayriresmi akşam yemeğinde, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ve GKRY lideri Hristodulidis’in katılımı ile taraflar arasında resmi müzakerelerin başlatılması için ortak bir zemin olmadığı ifade edilmişti.
Bu toplantıda ayrıca, izleyen dönemde BM Genel Sekreteri’nin aracılığıyla Ada'daki liderler, ana vatanların dışişleri bakanları ve İngiltere’nin bakan temsilcileri katılımıyla yeni bir gayriresmi toplantı gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.
Kıbrıs Meselesinin Arka Planı
Cenevre’de 27-29 Nisan 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen 5+BM formatlı gayriresmi toplantıda, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar başkanlığındaki Kıbrıs Türk tarafı, iki toplumlu ve iki kesimli federasyon modelinden desteğini çektiğini açıkladı. Kıbrıs meselesinin çözümüne dair yeni vizyonu olan iki devletli çözüm modelini ön plana çıkardı.
Türkiye'nin tam destek verdiği bu vizyon, yarım asırdır süregelen federasyon temelli müzakere süreçlerinin başarısız olduğu gerçeğine dayanıyor. Kıbrıs’ta mevcut durumda iki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğu vurgulanarak, Kıbrıs Türklerinin haklarının uluslararası toplum tarafından tanınması gerektiği ifade ediliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulları’da KKTC’nin tanınması konusunda uluslararası topluma çağrılarda bulunmuştu.