Fidan ve Orban ortak basın toplantısında bir araya geldi
Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen Türkiye-Macaristan Ortak Planlama Grubu Birinci Toplantısı’nın ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Macaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Anita Orban ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı daha da pekiştirme yönünde önemli bir adım olduğu vurgulandı.
İkili ilişkiler, ticaret ve savunma iş birliği:
Fidan, toplantıda ikili ilişkilerin tüm boyutlarının ele alındığını ve gelecek yıl Macaristan’da gerçekleştirilecek Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi Toplantısı için hazırlıkların gözden geçirildiğini söyledi. 2025 yılı hedefi olarak 5 milyar doları aşan mevcut ikili ticaret hacmini 10 milyar dolar seviyesine taşımayı amaçladıklarını belirtti.
Ticaret bakanlarının video konferansla görüşmeler gerçekleştirdiğini aktaran Fidan, savunma sanayiinde ortak üretim ve teknoloji geliştirme projelerinde mesafe kat edildiğini ve bu çalışmaların daha ileriye taşınması için çaba sarf edildiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin müttefiki Macaristan’daki NATO İleri Kara Kuvvetleri’ne katkı sağlamayı sürdüreceğiz ifadelerini kullandı.
Türk ürünlerinin Avrupa’ya taşınmasında Macaristan’ın kritik bir rota teşkil ettiğine işaret eden Fidan, bilim, teknoloji, eğitim, kültür ve turizm alanlarındaki ortak faaliyetlerin uzun vadeli yatırım olarak görüldüğünü söyledi. Macaristan’ın Türk Devletleri Teşkilatı’ndaki gözlemci statüsünün önemine vurgu yapıldı.
Güvenlik, Mekke Anlaşması ve bölgesel gelişmeler:
Görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ve Karadeniz güvenliği de ele alındı. Fidan, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Karadeniz Tahıl Girişimi gibi uygulamaların bu yaklaşımın somut örnekleri olduğunu belirtti ve Karadeniz’de artan sivil gemilere yönelik saldırıların bölgedeki can, mal, seyir ve çevre güvenliğine ciddi tehdit oluşturduğunu ifade etti.
Fidan, Mekke Ortak Savunma Anlaşması çerçevesinde Suudi Arabistan’ın Riyad’da 5 Ekim’de düzenlenen toplantıya katılımı ve kurumsallaşma sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu; askeri karargâh yapısı, sekreterya düzenlemeleri ve yeni sekreter atamaları gibi adımların hızla ele alındığını kaydetti. Bu bağlamda, Meclis’e sevk edilmesi için çalışmaların nihayete erdiğini, Cumhurbaşkanlığı'na nihai arz yapıldığını ve en kısa sürede Meclis’e gönderme kararı olduğunu belirtti.
Bir gazetecinin Mekke Anlaşması kapsamında Türkiye’nin dış müdahale iddialarına ilişkin sorusuna Fidan, "Türkiye başka bir ülkenin toprağına asker gönderip orada bir saldırı yapmayacak" şeklinde yanıt verdi ve anlaşmanın savunma amaçlı olduğunu vurguladı.
Gazze konusuna da değinen Fidan, "Gazze’de devam eden soykırımın durması için var gücümüzle çalışmaktayız" diyerek hem ikili hem çok taraflı diplomasi araçlarının yoğun şekilde kullanıldığını, Gazze Barış Planı maddelerinin hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü aktardı. Fidan ayrıca, bölgesel dinamikler göz önünde bulundurularak atılacak adımların kapsamlı bir perspektifle ele alınması gerektiğini ifade etti.
Macaristan'ın tutumu ve ortak irade:
Anita Orban, görüşmelerin iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmek için yararlı ve ileriye dönük olduğunu, Macaristan’ın dış ilişkilerinde Türkiye’nin çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Enerji ve savunma sanayii başta olmak üzere birçok konuda yeni yönler oluşturulduğunu ve teknik iş birliğinin artırılmasına karar verildiğini belirtti.
Orban, Macaristan’ın AB içinde Türkiye’nin dostu olduğunu vurgulayarak, Macaristan’ın Türkiye‑AB ilişkilerinde diyalog ve ortak menfaatlere dayalı bir yaklaşımı desteklemeye devam edeceğini ifade etti.
Basın toplantısında bakanlar, iki ülke arasında devam eden çalışmaların hızlandırılacağı, ticaret, savunma ve bölgesel güvenlik alanlarında somut adımların atılacağı mesajını verdi; gazetecilerin sorularına yanıtlarla toplantı sonlandırıldı.
Bakan Fidan ve Macaristan dışişleri Bakanı Orban’dan ortak açıklama