Bist 100
10.761,67 1%
DOLAR
32,22 0,04%
EURO
35,07 0,15%
ALTIN
2.514,22 1,05%

Diş ağrısı neden soğuk havalarda artar? İşte soğuk havaların dişler üzerindeki etkisi

Kış aylarının gelmesiyle birlikte birçok insanın ortak sorunu haline gelen diş ağrısı, soğuk hava koşullarının etkisiyle artmaktadır. Peki, neden dişlerimiz soğuk havalarda ağrır? İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 12.02.2024 17:21
Güncelleme Tarihi: 12.02.2024 17:21

 Diş ağrısı neden soğuk havalarda artar? İşte soğuk havaların dişler üzerindeki etkisi

Soğuk havalarda dişlerde ağrı oluşması, pek çok kişinin yaşadığı bir sorundur. Diş ağrısı, günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve ciddi rahatsızlıklara işaret edebilen bir durumdur. Peki, soğuk havalarda diş neden sızlar? Diş ağrısının sebepleri nelerdir? Diş ağrısını önlemek ve tedavi etmek için neler yapılabilir? İşte, soğuk havalarda diş ağrısıyla ilgili merak edilenler.

SOĞUK HAVALARDA DİŞ NEDEN SIZLAR?

Dişlerde ağrı oluşmasının en yaygın nedeni, diş çürükleridir. Diş çürükleri, diş minesinin bozulmasına ve diş sinirlerinin açığa çıkmasına neden olur. Soğuk hava, diş sinirlerini tahriş eder ve bu da ağrıya neden olur. Diş çürükleri, ağız hijyenine yeterince dikkat edilmemesi, şekerli ve asitli yiyeceklerin fazla tüketilmesi, flor eksikliği, genetik faktörler gibi sebeplerle oluşabilir. Diş çürükleri, erken teşhis ve tedavi edilmezse, diş kaybına, diş eti iltihabına, apse oluşumuna ve hatta kan zehirlenmesine kadar ciddi sonuçlara yol açabilir.

dis sızlaması

Diş ağrısının bir diğer nedeni de diş hassasiyetidir. Diş hassasiyeti, diş minesinin aşınması, diş eti çekilmesi, diş sıkma veya gıcırdatma, sert diş fırçalama, diş beyazlatma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkar. Diş hassasiyeti, dişin altındaki dentin tabakasının açığa çıkması ve diş sinirlerinin uyarılmasıyla oluşur. Soğuk hava, sıcak veya soğuk yiyecek ve içecekler, tatlı veya ekşi yiyecekler, diş hassasiyetine neden olan uyaranlardır. Diş hassasiyeti, kısa süreli ve keskin bir ağrı olarak hissedilir. Diş hassasiyeti, özel diş macunları, flor uygulamaları, adeziv rezinler, restoratif tedaviler gibi yöntemlerle giderilebilir.

DİŞ AĞRISINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Diş ağrısını önlemek için, ağız ve diş sağlığına dikkat etmek gerekir. Bunun için şunlar yapılabilir:

* Günde en az iki kez dişler fırçalanmalı, diş ipi ve ağız gargarası kullanılmalıdır.

* Şekerli, asitli, yapışkan ve sert yiyeceklerden kaçınılmalı, dişlere zarar verebilecek alışkanlıklardan (tırnak yeme, kalem ısırma, buz çiğneme vb.) vazgeçilmelidir.

* Düzenli olarak diş hekimine gidilerek, dişler kontrol edilmeli ve gerekli tedaviler yaptırılmalıdır.

diş tedavisi

* Diş sıkma veya gıcırdatma gibi parafonksiyonel alışkanlıklar varsa, bunların nedenleri araştırılmalı ve giderilmelidir. Gece uyurken gece plağı kullanılmalıdır.

* Diş hassasiyeti olan kişiler, hassasiyet giderici diş macunları kullanmalı, soğuk havalarda ağızlarını kapalı tutmalı, sıcak veya soğuk yiyecek ve içecekleri aşırı tüketmemelidir.