Dicle Barajı'nda su seviyesi kritik: 7 yıl sonra kapıya ulaşacak su yok
Durumun arka planı
Son dönem yağış miktarındaki düşüş, bölgede barajlardaki su seviyelerinin belirgin şekilde azalmasına neden oldu. Diyarbakır ve çevresinde sonbaharın son günlerine girilmesine karşın yalnızca birkaç seyrek yağış gözlemlendi; bazı yerlerde yağmur duası yapıldı ancak yağışlar beklentileri karşılamadı.
Bunun sonucu olarak, bir zamanlar fazla su nedeniyle zarar gören tesisler bugün su kıtlığıyla karşı karşıya. 13 Aralık 2018 tarihinde Dicle Barajı'nda biriken suyun tahliye edilmesi sırasında yüksek basınç sebebiyle baraj kapaklarından biri kopmuş; akan su nedeniyle şehir merkezine sel uyarısı verilmişti. Olayda On Gözlü Köprüsü ile çevresindeki topraklar sular altında kalmış, birçok ev ve iş yeri zarar görmüştü.
Bugünkü tablo ve etkileri
Aradan geçen 7 yılın ardından Dicle Barajı'nda bugün, geçmişte kapağı kırabilecek kadar fazla suyun aksine, kapıya ulaşacak su bulunmuyor. Bölgedeki yağış azlığı kuraklık tehlikesini öne çıkarırken bu durumun özellikle tarım ve su kullanımında somut etkileri görülüyor.
Çiftçiler, ekin ekme döneminde yağış desteğinin olmaması nedeniyle belirsizlik ve endişe yaşıyor; sulama planları ve ekim tercihleri konusunda yeniden değerlendirmeler yapılmak zorunda kalınıyor. Yerel yönetimler ve üreticiler için önümüzdeki dönem, su yönetimi ve kuraklıkla mücadele stratejilerinin belirlenmesi açısından belirleyici olacak.
Önemli not: Haberde yer alan tarih, mekan ve olay isimleri korunmuştur; haber, mevcut gözlemlere dayalı durumu özetlemektedir.
SON DÖNEMLERDE YAĞIŞ MİKTARININ AZALMASI BARAJLARDA SU SEVİYELERİNİN DE DÜŞMESİNE NEDEN OLDU. 7 YIL ÖNCE YOĞUN SU NEDENİ İLE KAPAĞI KIRILAN DİCLE BARAJINDA ŞU ANDA DEĞİL KIRACAK, KAPAĞA YETİŞECEK KADAR SU BULUNMUYOR.