Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Devlet satışı düşen konut piyasası canlandıracak! 1.50 faizli kredi desteği geliyor

Konut alımının canlanması ve kirada oturan, hiç evi olmayan ilk kez ev sahibi olacak olan bireye destek olmak amacıyla hükümetin harekete geçtiği tahmin ediliyor. Bu kapsamda yapılan hesaplamalarda 120 ay vadeyle %1.20'lik faiz oranı ile kredi desteği sağlanacağı tahmin ediliyor.

Yayın Tarihi: 12.01.2024 14:54
Güncelleme Tarihi: 12.01.2024 14:54

Devlet satışı düşen konut piyasası canlandıracak! 1.50 faizli kredi desteği geliyor

Hayat şartlarının negatif seyrinin devam etmesi vatandaşın cebini zorlamaya devam ediyor. Kiradan kurtulmak isteyen vatandaş ev sahibi olabilmenin çaresini bankalarda ararken, bankaların sunduğu konut kredilerinde ise faizler bu imkanı olanaksızlaştırıyor. Bankalar tarafından sunulan konut kredilerinde faizler 3'ün üzerinde seyrediyor. Kredi kullanamayan vatandaş dolayısıyla ev sahibi olamıyor. Bu durum da konut piyasasında yüzde 15 düşüşe mahal verdiği açıklanmış bulunuyor. 

Hal bu iken konut alma konusu iyice zorlaşmış bulunuyor. Hükümet tarafından yaz mevsimi başında müjdesi verilen düşük faizli konut kredisi ile alakalı bekleyiş de devam ediyor. 

Konut almanın adeta bir hayale dönüştüğü günümüzde konut fiyatlarının yükselmesi, faiz oranlarında artış olması ve ekonomik belirsizlikler alım konusunu zorlaştırmaktadır. Gerek konut üreticilerini, gerekse de konut sahibi olmak isteyen bireyi olumsuz etkileyen bu durum sonrasında TÜİK tarafından sunulan raporlamada geçtiğimiz seneye göre konut satışlarında %15 oranında azalma olduğu açıklanmış bulunuyor. 

tl

KONUT SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ

Öte yandan ipotekli satışlarda ise toplam satışların %5'ine kadar bir gerileme mevcut olduğu belirtiliyor. Konu ile alakalı hükümet tarafından yaz mevsimi başında açıklanan düşük faizli konut kredisi planlarının yavaş yavaş devreye sokulması gerekliliği konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor. 

DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ BAŞVURUSU BAŞLADI MI?

Konut alımının canlanması ve kirada oturan, hiç evi olmayan ilk kez ev sahibi olacak olan bireye destek olmak amacıyla hükümetin harekete geçtiği tahmin ediliyor. Bu kapsamda yapılan hesaplamalarda 120 ay vadeyle %1.20- 1.50'lik faiz oranı ile kredi desteği sağlanacağı tahmin ediliyor. 

tl

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ BAŞVURUSU NE ZAMAN?

2024 yılı içerisinde açıklanması beklenen yeni mortgage sistemi kapsamında gerek vade gerekse de faiz hesaplamalarının süre geldiği tahmin ediliyor. Ancak 2024 yılı içerisinde onaylansa da henüz düşük faizli konut kredisi ile alakalı Net bir tarih verilmemiş bulunuyor. 

DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI

2024 yılı içerisinde devreye alınması planlanan konut kredisi kampanyasında ilk kez ev alacaklara bu imkanın sağlanacağı tahmin ediliyor. Kendisinin ya da çocuklarının adına bir taşınmazın bulunmaması durumunda ve kredi başvurusu yaptığı ilde belirlenen süre boyunca oturma şartı yer alacağı şartlarının olması olası gibi duruyor.

Öte yandan beklenen kredi kampanyası şartları arasında kredi ile satın aldığı konutu kiraya vermemesi ve kendisinin oturması konusunda da zorunluluk getirileceği tahmin ediliyor