Devegeçidi Baraj Gölünde son durum
Diyarbakır'da Devegeçidi Baraj Gölünde bir ay önce dron görüntülerinde görülen kara parçaları, bölgedeki son sağanak yağışların ardından suyla kaplandı. Baraj gölündeki seviyedeki bu değişim, hem tarımsal sulama hem de bölgedeki canlı yaşamı açısından önem taşıyor.
Barajın tarihi ve kapasitesi
Devegeçidi Çayı üzerinde tarımsal sulama amacıyla 1972'de kurulan barajın su toplama hacmi 220 milyon metreküp olarak kayıtlıdır. Baraj gölü, kuş ve balık türleri başta olmak üzere su canlılarına, çevresine ve güzergahındaki besicilerin hayvanlarına yaşam kaynağı sağlıyor.
Kuraklık, 2022 su takviyesi ve etkileri
Son yıllarda yağış azlığı nedeniyle göldeki su seviyesi düşmüş, kuraklık canlı popülasyonunu olumsuz etkilemişti. Bu gelişmeler üzerine Diyarbakır Kuraklık Kriz Koordinasyon Merkezi kararıyla DSİ 10. Bölge Müdürlüğü tarafından 2022 yılının temmuz ayında su takviyesi gerçekleştirildi. Bu çalışma kapsamında Dicle Baraj Gölünden, Kralkızı Dicle Ana Sulama Kanalı aracılığıyla, 6 milyon kilovatsaat enerji kullanılarak 27 milyon metreküp su taşındı; böylece 58 bin dekar alanda tarımsal sulama sağlandı ve birçok canlının su ihtiyacı karşılandı.
Son sağanak yağışlar ve su yönetimi
Baraj gölündeki su seviyesi, kış aylarında düşen kar ve yağmur sayesinde yükseldi. Bir ay önceki dron görüntülerinde gölde bazı bölgelerde kara parçaları görünüyordu; son sağanaklarla bu kara parçaları su altında kaldı. Ayrıca, bölgede su dengesi ve taşkın kontrolü amacıyla belirli aralıklarla su tahliyesi de yapıldı.
Devegeçidi Baraj Gölündeki son gelişme, yağışların göl ve çevresindeki ekosistem ile tarımsal faaliyetler üzerindeki doğrudan etkisini gösteriyor. Önümüzdeki dönemde yağış rejimi ve su yönetimi uygulamaları, göldeki su seviyesinin sürdürülebilirliği açısından belirleyici olacak.
DİYARBAKIR'DA DEVEGEÇİDİ BARAJ GÖLÜ’NDE BİR AY ÖNCE ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLERDE KARA PARÇALARI GÖRÜLÜRKEN, SON SAĞANAK YAĞIŞLARLA SUYLA KAPLANDI.