Derepazarı Pidesi: Coğrafi İşaretli Lezzetin Ustaları Nesilden Nesile Aktarıyor
Rizeye ait coğrafi işaretli Derepazarı Pidesi, içeriğindeki peynir ve tereyağının Kaçkar Dağları’nda yetişen hayvanlardan sağlanması ve odun ateşinde pişirilmesiyle farklılaşıyor. Bu özellikler, pidede yöresel lezzetin korunmasını sağlarken, üretimin sürdürülebilirliğini de ustaların bilgi aktarımına bağlıyor.
Ustalığın aktarımı
Derepazarı İlçesi'nde pide ustası olan Efkan Kart, pidelerin geleceğini güvence altına almak için iki oğlunu da aynı mesleğe hazırlıyor. Kart sözlerini şöyle aktarıyor:
"Derepazarı Pidemiz, Kaçkar Dağlarında beslenen ineklerin sütlerinden yapılan peynirinden, yağından kullanılan ve odun ateşinde pişen bir ürün. Müşteriye göre ince kenar veya kalın kenar olarak yapıyoruz. İsteğe bağlı olarak yapıyoruz hamurunu. Bana sorarsan makbulü ince kenar ve iyi pişmiştir. O şekilde olunca pidenin lezzetini daha iyi alıyorsun. Odun ateşinde pişmiş Derepazarı pidesi burada çok meşhurdur"
Kart, ustalık eğitim sürecini de ayrıntılarıyla paylaşıyor: "Benim 2 oğlum var. 2’sini de pide ustası olması için yetiştiriyorum. 2 yıldır burada yanımdalar. Çıraklıktan başladılar. Hamur yoğurarak başladılar, şimdi pide yapmayı öğrendiler. Şuanda da onlarla beraber profesyonel ustalığa doğru gidiyoruz. Şuanda başlarında duruyorum, eksikleri olunca tamamlıyorum. İnşallah yaz sezonunda iyi birer usta olarak piyasada çalışmaya başlayacaklar".
Hazırlık ve pişirme süreci
Ustalığın teknik ayrıntılarını 18 yaşındaki pide ustası Kaan Kart şöyle özetliyor:
"Önce hamurumuzu usulüne uygun açıyoruz. Ununu, tuzunu, suyunu belirli ölçülerde koyuyoruz. Birazda mayasını koyuyoruz. Mayası geldikten sonra hamuru kesiyoruz ve daha sonra hamur biraz dinleniyor. O kabardıktan sonra hamurumuzu güzel açıp peynirli pidemizi yapıyoruz. Peynirimiz yaylalardan geliyor. Yağımızda aynı şekilde. O yüzden de tercih ediliyor"
Tüketici gözüyle lezzet
Derepazarı Pidesi'ni tüketenler de ürünü tercih etme nedenlerini lezzet ve yöresel malzemeye bağlıyor. Vatandaş Hamza Batın Salep memnuniyetini şu sözlerle dile getiriyor:
"Derepazarı Pidesi zaten meşhur. Bizde seviyoruz. O nedenle yiyoruz. Peynirli pide benim damak zevkime uyuyor. Benim hoşuma gidiyor. Bir de içerisine Rize Kavurması da koydurtuyorum bazen. O da beni benden alıyor"
Ustaların deneyim aktarımı ve yöresel hammadde kullanımı, Derepazarı Pidesi’nin hem yerel kimliğini korumasını hem de sofralarda kalıcı bir lezzet olarak yer almasını sağlıyor. Nesilden nesile süren eğitimle bu geleneğin devam etmesi hedefleniyor.
RİZE'NİN COĞRAFİ İŞARETLİ DEREPAZARI PİDESİ YİYENLERİN DAMAĞINDA KALICI BİR LEZZET BIRAKIRKEN NESİLDEN NESİLE DEVAM ETMESİ İÇİN ESKİ USTALAR KENDİ OĞULLARINI PİDE USTASI OLARAK YETİŞTİRİYOR.