Durian meyvesi, Türkiye'de çok yaygın olarak tüketilmese de dünyanın bazı bölgelerinde yaygın olarak kullanılıyor ve durian meyvesi pek çok ürünün favorisi. Durian meyvesi, çürüdüğünde çok hoş olmayan bir koku yaydığı için iyi saklanmalıdır. Durian, eşsiz aroması ve aynı zamanda tadıyla bilinen tropik bir meyvedir. Güneydoğu Asya'ya özgüdür. Malezya, Endonezya, Tayland, Filipinler de dahil olmak kaydıyla bölgedeki birçok ülkenin popüler meyvesidir.
Durian meyvesi, iri ve dikenlidir ve açılmasını zorlaştıran kalın, sert kabuğa sahiptir. Kabuk birkaç parçadan oluşur ve iç kısmı sarımsı bir renk tonuyla krem rengindedir. İçli bölümü ise, tatlı, yumuşak ve hafif liflidir. Tatlı, tuzlu ve hafif acının karışımından oluşan eşsiz bir tada sahiptir.
Durian meyvesi doğal bir uyku yardımcısı olarak kabul edilir ve triptofan olarak bilinen amino asit içermektedir. Bu asit melatonin ile serotonin salgılanmasını da destekler.
Durian, kronik uykusuzluk çekenler için uygundur ve yatmadan yaklaşık 1 saat önce kadar tüketilebilir.
Healthline yazarlarına göre manganez bakımından zengin olan durian meyvesi güçlü antioksidan kaynağıdır. Bir ay boyunca vücudun günlük demir ile kırmızı kan hücresi üretimini destekler.
Durian meyvesi kemik ve kas yapısını güçlendirerek hastalığa neden olan belirtileri azaltır.
Bazı araştırmalar sinirleri yatıştırmasından dolayı epilepsi hastalarına faydalı olduğunu göstermiştir.
Bir porsiyon durian meyvesi vücudunuzun folik asit ihtiyacının %20'sini karşılayabilir. Folik asit egzersizi iyileştirmede etkili olduğundan durian meyvesi tüketmek de bu konuda faydalıdır. Durian meyvesi güçlü bir antioksidan olan manganez açısından zengindir.
Eski çağlarda kabuğu kaynatılarak yaraların temizlenmesinde kullanılan durian meyvesi, son zamanlarda kozmetiklerin içerisine de girmiştir. Cilt parlaklığını artırır ve hücre yenilenmesini sağlar. B vitaminleri (B5 vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini) açısından zengindir.
Kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan hücresel bir elektrolittir.
İçerdiği bakır vücudun kan hücreleri üretmesi için gereklidir. İçeriği potasyum açısından oldukça zengindir.