Darende Florası Projesi kapsamında ilk saha çalışması tamamlandı
Malatya’nın Darende ilçesinde yürütülen Darende Florası Projesi kapsamında gerçekleştirilen ilk kapsamlı saha çalışması tamamlandı. Proje, bölgenin bitki çeşitliliğinin tespit edilmesi, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyor.
Saha çalışmasının ayrıntıları
Çalışma, Günpınar Vadisi Koruma Derneği öncülüğünde, gönüllü araştırmacılardan oluşan ekip tarafından 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında, 5 gün süreyle yapıldı. İncelemeler; Beybağı, Sayfiye, Zaviye, Gökçeören, Çukurkaya, Hacılar, Yeniköy, Ulupınar, Baytarbağı, Akçatoprak, Akova, Ağılbaşı, Ilıca, Ozan, Yenice, Şuğul, Balaban ve Irmaklı mahallelerinde gerçekleştirildi.
Çalışmada çok sayıda otsu ve odunsu bitki türü kayıt altına alındı, türlerin teşhisi için fotoğraf arşivi oluşturuldu. Kesin teşhislerin ilerleyen süreçte uzman akademisyenlerce yapılacağı bildirildi.
Bilimsel ve yerel katkılar
Projenin temellerinin, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği'nin Mart 2024’te Darende’de gerçekleştirdiği ziyaretle atıldığı; bu ziyaret sırasında hazırlanan "Günpınar Vadisi’nin Taşkın Durumu, İmar Planı ve Ekosistem Değerlendirmesi" raporunun flora çalışmasına öncülük ettiği ifade edildi.
Çalışma kapsamında ayrıca bölge ekonomisi açısından önem taşıyan Darende balının kaynağını oluşturan bitkiler incelendi. Bu alanda derleme yapacak isim olarak Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Doç. Dr. Golshan Zare belirtildi. Yöre halkının günlük yaşamda kullandığı bitkilerin yerel adları ve kullanım amaçları da kayıt altına alınacak.
Bulguların değerlendirilmesi ve sonraki adımlar
Bin 200 ile iki bin 100 metre arasında değişen yükselti, derin vadiler ve farklı jeolojik yapıların varlığı nedeniyle Darende’nin zengin bir bitki çeşitliliğine sahip olduğu vurgulandı. İlçenin Anadolu Çaprazı üzerinde yer almasının da bu çeşitliliği artırdığı kaydedildi.
Elde edilecek verilerin akademik çalışmalarla birleştirilerek kapsamlı bir veri tabanı oluşturulması ve projenin sonunda Darende’nin bitki örtüsünü tanıtan bir kitap hazırlanmasının planlandığı belirtildi.
Proje sürecinde çalışmalar, Darende Kaymakamlığı koordinasyonunda yürütülürken, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de destek verdi.
DARENDE’DE FLORA PROJESİ İÇİN İLK SAHA ÇALIŞMASI TAMAMLANDI