Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Danilo Zanna: Toskana’nın Geleneksel Hamurişi Gnudi’yi Deneyin!

Toskana mutfağının geleneksel lezzeti gnudi’yi denemeye ne dersiniz? Ricotta peyniri ve ıspanakla yapılan bu hamurişi, çeşitli soslarla eşleştirilebiliyor. Danilo Zanna, gnudi’nin hem klasik hem de modern tarifini sizin için paylaşıyor.

Yayın Tarihi: 16.12.2023 10:39
Güncelleme Tarihi: 16.12.2023 10:39

Danilo Zanna: Toskana’nın Geleneksel Hamurişi Gnudi’yi Deneyin!

Danilo Zanna: Gnudi’yi Deneyin, Bağımlısı Olacaksınız

Danilo Zanna

Toskana mutfağının geleneksel lezzetleri arasında gnudi’yi mutlaka denemelisiniz. Bu hamurişi, diğerlerinden çok farklı bir lezzete sahip. Basit bir domates sosu veya tereyağı ve adaçayı ile sunulabileceği gibi, pesto veya krema bazlı soslara da çok yakışıyor.

Gnudi Nedir?

Toskana’nın köy mutfağı, Türkiye’deki gibi, zengin, doyurucu, sade ve özgün yemeklerle dolu. Tam da bu tarz bir yemek. Toskana’nın Mugello ve Maremma bölgelerine özgü bir gelenek.

Danilo Zanna: Toskana’nın Geleneksel Hamurişi Gnudi’yi Deneyin!

Gnudi, Toskana lehçesinde ‘çıplak’ demek. Bu isim, çevrelerinde hamur olmayan, çıplak bir tortelli gibi göründükleri için verilmiş. Gnocchi’ye benzeyen bu hamurişi, patates yerine un ve ricotta peyniri ile yapılıyor. Hafif ve lezzetli bu toplar, yuvarlak veya uzun şekilde hazırlanıyor. Una bulayıp kaynar suda pişiriyorsunuz, hepsi bu.

Gnudi Nasıl Yenir?

Gnudi, hamurişleri arasında farklı bir yere sahip. Çünkü çok çeşitli soslarla eşleştirilebiliyor. En yaygın olarak domates sosu veya tereyağı ve adaçayı ile servis edilse de, gnudi’nin nötr lezzeti, pestodan krema bazlı soslara kadar her türlü sosla uyum sağlıyor.

Danilo Zanna: Toskana’nın Geleneksel Hamurişi Gnudi’yi Deneyin!

Gnudi’nin klasik tarifi zamana meydan okurken, dünyanın dört bir yanındaki şefler gnudi’ye modern dokunuşlar katıyor. Bazıları gnudi’ye farklı otlar katıyor veya farklı malzemelerle dolduruyor. Böylece gnudi, hem ev hem de lüks restoranlarda kendine yer buluyor. Zarif lezzeti, geleneksel gnocchi’nin ağır olmadan, sofistike bir makarna deneyimi sunuyor.

Danilo Zanna: Toskana’nın Geleneksel Hamurişi Gnudi’yi Deneyin!

Gnudi Nasıl Yapılır?

Toskana mutfağı, büyükannelerin mutfak bilgeliğini gelecek kuşaklara aktardığı bir mutfağın öyküsüdür. Gnudi’nin öyküsü de bu bilgelikle anlatılabilir. Gelenek, aile ve İtalyan mutfağının büyüsünün bir kutlamasıdır gnudi. Toskana’da bir evde veya modern bir restoranda, gnudi İtalyan yemeklerinin kültürel zenginliğini ve mutfak sanatını yansıtır. Geleneksel tarifiyle yapmak ise çok kolay.

  • 500 gram ıspanağı yıkayıp haşlayın. Bir tavada biraz tereyağı ve doğranmış sarımsakla soteleyin.
  • Bu arada bir tencere suyu ocağa koyun. Ispanakları bir kaba alıp soğumaya bırakın.
  • Soğuyunca içine 500 gram ricotta peyniri, bir yumurta, bir tutam tuz, biraz muskat rendesi ekleyin ve iyice karıştırın.
  • 80 gram rendelenmiş parmesan ve 50 gram unu ekleyin. Hepsini iyice bir tekrar karıştırın ve güzelce yoğurun.
  • Hazır olunca elinize hamurdan küçük parçalar alıp ona gnocchi’ye benzer, biraz daha büyük ve uzun bir şekil verin.
  • Bunları una batırın. Tercihe bağlı sosu için biraz tereyağını bir tavada eritin ve ardından içine birkaç adaçayı yaprağı ekleyin.
  • Su kaynayınca tuz katıp gnudi’leri içine atın. Yüzeye çıkanlar pişmiş demektir.
  • Sosla birlikte doğrudan tavaya alın ve ateşte hızlıca bir çevirin. Artık hazır, afiyet olsun…