Malaya Üniversitesi'nden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Fahri Doktora Tevdii Töreni
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Malezya'nın Malaya Üniversitesi tarafından uluslararası ilişkiler alanında fahri doktora beratı tevdi edildi. Tören, Putrajaya Uluslararası Kongre Merkezi'nde Perak Sultanı Nazrin Şah'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Programda, her iki ülkenin milli marşları çalındıktan sonra dua edildi. Perak Sultanı Nazrin Şah, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a fahri doktora beratını takdim etti.
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya'ya 5 yıl aradan sonra tekrar gelmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Rabb'im aramızdaki dayanışmayı ve muhabbeti daim eylesin," dedi.
Türkiye ve Malezya Arasındaki Stratejik Ortaklık
Erdoğan, Türkiye ve Malezya'nın coğrafi uzaklığa rağmen dost, kardeş ve ortak olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki işbirliği önemine dikkat çeken Erdoğan, bu ortaklığı 2014 yılında stratejik, 2022 yılında ise kapsamlı stratejik düzeye çıkardıklarını vurguladı.
"Ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin önemli boyutlarından birini eğitim ve beşeri ilişkiler oluşturuyor. Akademik münasebetlerimiz 1980'lerden bu yana ivme kazandı," dedi. Türkiye'nin 190'dan fazla ülkeden 340 bine yakın uluslararası öğrenciye yüksek öğrenim imkanı sağladığını belirtti.
Malaya Üniversitesi'nin Rolü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya'nın yükseköğretimdeki çekim merkezlerinden biri olmasının sebeplerinden birinin Malaya Üniversitesi olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, üniversitenin dünya akademik sıralamasında 60. sırada yer aldığını ve yaklaşık 40 bin öğrencisiyle Malezya'da önemli bir rol oynadığını söyledi.
"Üniversiteler, toplumların kalkınması için önemli bir fonksiyona sahiptir. Akademik açıdan güçlü üniversiteler, daha donanımlı nesiller yetiştirmekte ve bu da aydınlık yarınlara zemin oluşturmaktadır," diyerek, Malaya Üniversitesi ailesine tebriklerini iletti.
Erdoğan, bu fahri doktora unvanını şahsına, ülkesine ve milletine gösterilen teveccühün bir tezahürü olarak kabul ettiğini belirtti ve "Malaya Üniversitesi'nin bu ünvanı tevcih etmesini, şahsıma, ülkeme ve milletimize gösterilen teveccühün bir tezahürü olarak kabul ediyorum," dedi.