Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Çocukların Instagram bağımlılığından Mark Zuckerberg mi sorumlu?

Mark Zuckerberg, sırf patron olduğu için çocukların Instagram bağımlılığından sorumlu tutulamayacağını savundu.

Yayın Tarihi: 24.02.2024 16:00
Güncelleme Tarihi: 24.02.2024 16:00

Çocukların Instagram bağımlılığından Mark Zuckerberg mi sorumlu?

Meta CEO'su Mark Zuckerberg, platformlarının çocukların sosyal medya bağımlısı olmasına yol açtığı yönündeki suçlamalardan kişisel olarak sorumlu tutulamayacağını savunuyor.

NBC Bay Area'nın haberine göre, Zuckerberg'in hukuk ekibi, Meta'nın ve kendisinin eylemlerinin sosyal medya bağımlılığına neden olarak çocuklara zarar verdiğini iddia eden ebeveynler ve okullar tarafından Meta'ya ve kendisine karşı açılan bir dizi dava nedeniyle bu hafta California'da mahkemede bir duruşmaya katıldı.

Zuckerberg, ABD’de 12’den fazla eyaletten insanlar tarafından açılan 24’ten fazla davadan kişisel olarak düşürülmesini talep etti. Milyarder lehine verilecek bir karar onu şahsen sorumlu tutulmaktan kurtaracak olsa da Meta'ya karşı açılan davaları düşürmeyecek.

Davalar, Zuckerberg'in eylemlerinin ve eylemsizliğinin sosyal medya bağımlılığına yol açtığını iddia ediyor ve onu Facebook ve Instagram'ın çocuklar için güvenli olmadığı yönündeki uyarıları görmezden gelmekle suçluyor.

Zuckerberg'in avukatları, konuya ilişkin olarak yaptıkları açıklamada, "Bireylerin yalnızca şirket yöneticileri, direktörleri veya hissedarları olarak statülerine dayanarak bir şirketin eylemlerinden veya ihmallerinden kişisel olarak sorumlu tutulamayacağı temel bir ilkedir" dedi.

NBC Bay Area'nın haberine göre, avukatları cuma günü mahkemede savlarını yineleyerek Zuckerberg'in bireysel olarak sorumlu olduğu konular ile CEO olarak üstlendiği rol arasında açık bir fark olduğunu söyledi.

Bloomberg'in cuma günü belirttiğine göre, şirketler hukukunda yöneticiler genellikle kişisel sorumluluktan koruyor.

Oberheiden P.C. hukuk firmasının bir makalesine göre, genellikle bir işletme ile sahipleri arasındaki ayrımları ifade eden "kurumsal perde", istisnalar olsa da çoğu durumda yöneticileri muhafaza ediyor.

mark zuckerberg

ÇEVRİM İÇİ GÜVENLİK ŞİRKETLERİ ZUCKERBERG’İ SORUMLU TUTUYOR

Yöneticilerin sorumlulukla karşı karşıya kalabilecekleri bazı durumlar arasında cezai eylemler ve kasıtlı veya ağır ihmalkâr uyumsuzluk yer alıyor. Oberheiden P.C., üçüncü şahıslar tarafından bir CEO'ya karşı açılan davalarda da sorumlulukla karşı karşıya kalabileceklerini belirterek, "Bu davalarda, davacılar CEO'ları kurumsal eylemlerden değil, CEO'ların bireysel kapasitelerinde üstlendikleri eylemlerden sorumlu tutmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Davacılar, mahkemede Zuckerberg'in sosyal medyanın çocuklar için taşıdığı risklere ilişkin bulguları kamuoyuyla paylaşma görevi olduğunu savunsa da ABD Bölge Yargıcı Yvonne Gonzalez Rogers bu iddiaya şüpheyle yaklaştı.

Edinilen bilgilere göre yargıç, Meta'nın bu bilgileri ifşa etme yükümlülüğü olduğunun tespit edilmesi halinde, CEO'nun bu bilgileri gizlemekten sorumlu tutulabileceğini öne sürdü.

Bir çevrim içi güvenlik ve ebeveyn kontrolleri şirketi olan Bark Technologies'den Titania Jordan, yaptığı açıklamada, "Mark Zuckerberg, sorumlu olduğu platformlara erişerek ve bağımlı olarak çocukların günlük olarak zarar gördüğü derinliği ve genişliği biliyorsa ve bu zararları gidermek için anlamlı ve önemli bir eylemde bulunmadıysa, o zaman kişisel olarak sorumlu tutulmalıdır. Şimdi, eğer makul bir inkar iddiasında bulunabiliyorsa ya da bundan haberdarsa ve ekibine bunu daha iyi ya da daha güvenli hale getirmeleri için talimat verdiyse ve onlar da bunu yapmadıysa, o zaman bu şirketin sorumluluğundadır” açıklamasında bulundu.

Zuckerberg'in kişisel olarak sorumlu görülmesi halinde, bunun sosyal medya devlerinin CEO'larına karşı açılan diğer davalar üzerinde önemli etkileri olabileceği düşünülüyor.