Çırak eksikliği Sivas'ta kunduracıları gece mesaisine zorluyor
Çırak kıtlığı ve artan talep
Artan ayakkabı fiyatları sonrasında tamir talebi yükseldi. Ancak Sivas'ta ayakkabıcılık sektöründe çırak eksikliği atölyelerin iş yükünü artırıyor. Gündüz tamamlanamayan işler, ustaların mesailerini gece saatlerine taşımak zorunda bırakıyor.
Ustanın görüşü
Yaklaşık 40 yıldır mesleğini sürdüren Gökhan Uygur, çırak yetişmemesini mesleğin kanayan yarası olarak tanımlıyor. Uygur, "İşler arttı, çırak olmamasından gece geç saatlere kadar çalışıyoruz. Sivas'ın geceleri nöbetçi kunduracısı oldum" diyerek durumun sürdürülebilirliğine dikkat çekiyor.
Uygur, ailelerin çocuklarının zorlanmadan para kazanmasını istemesinin ve maddi beklentilerin çıraklık talebini azalttığını belirtiyor: "50 yaşındayım ve yaklaşık 40 yıldır bu işle uğraşıyorum. Bizim mesleğin kanayan yarası çırak olmaması."
Gece mesaisi ve iş organizasyonu
Çırak bulunamaması nedeniyle atölyelerde müşteri karşılama, çay servisi ve tamirat gibi süreçlerin büyük kısmı tek usta tarafından yürütülüyor. Bu durum, ustaların gece 00.00'a kadar çalışmasına yol açıyor. Uygur, "Gündüz sadece ayakkabı tamiri yaptırmak için gelen müşterilerimiz de olmuyor. Bir müşteri geldiği zaman hemen hemen yarım saatimi alıyor. Böyle olunca da iş aksıyor" ifadelerini kullanıyor.
Müşteriler yoğunluğu nedeniyle geceleri de tamirat teslim ediyor; Uygur, gece arayanların "Ayakkabıcı açık mı?" diye sorduğunu ve gece de ayakkabı gönderdiklerini aktarıyor. Bu uygulama, atölyelerde zaman yönetimini geceden ertesi güne hazırlık yapmaya zorluyor.
Gözlemler ve sonuç
Bir dönem yaz tatillerinde çocukların çırak olarak geldiği atölyelerin artık sessiz kaldığı görülüyor. Sonuç olarak, çırak eksikliği sadece günlük iş akışını aksatmakla kalmıyor; ustaların mesai saatlerini uzatarak hem işin kalitesini hem de hizmet sürekliliğini etkileyebilecek bir baskı oluşturuyor. Tek usta ile yürütülen bu süreç, sektörün genç kuşakla sürekliliği açısından bir uyarı niteliği taşıyor.
SİVAS’TA YILLARINI MESLEĞE ADAYAN KUNDURACILAR ÇIRAK BULAMIYOR. 40 YILI AŞKIN SÜREDİR KUNDURACILIK MESLEĞİNE DEVAM EDEN GÖKHAN UYGUR, "İŞLER ARTTI ÇIRAK OLMAMASINDAN DOLAYI GECE GEÇ SAATLERDE KADAR ÇALIŞIYORUZ. SİVAS’IN GECELERİ NÖBETÇİ KUNDURACISI OLDUM" DİYE KONUŞTU.