Çin ile defne yaprağı protokolü imzalandı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında defne yaprağı ihracatına ilişkin protokolün bakanlıkta imzalandığını açıkladı. İmzaların ardından Yumaklı, tarım diplomasisinin önemine vurgu yaparak yapılan ve planlanan anlaşmaların ülke üretimine etkilerini değerlendirdi.
Bakan Yumaklı, protokolün özellikle üretiminde Türkiye'nin öncü olduğu ve katma değer sağlayan ürünler açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Protokolle birlikte Türkiye'nin defne yaprağı ihracatının yıllık yaklaşık 60 milyon dolar
Yumaklı, imza töreninde, "Yıllık yaklaşık 60 milyon dolarlık bir ihracatımız söz konusu" ifadelerini kullandı ve yalnızca tek bir ürün çerçevesinde değil, benzer protokollerin diğer ürünlerin de yeni pazarlara ulaşmasını sağlayacağını ekledi.
Tarım diplomasisinin geniş etkileri:
Bakan, son dönemde tarım diplomasisi alanında yoğun temasların sürdüğünü belirtti. Geçen yıl Ekim ayında Çin'e yapılan ziyaretlerde badem gibi farklı ürünler için protokoller imzalandığını hatırlatan Yumaklı, defne yaprağı anlaşmasının bu sürecin bir parçası olduğunu söyledi.
Yumaklı, "Sadece ürün bazında bakmıyoruz. Bu tür protokoller, anlaşmalar ülkemizde üretilen diğer ürünlerin de farklı pazarlara ulaşması için son derece önemli oluyor" diyerek, Çin pazarının Türkiye tarım ürünleri açısından önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı.
Diğer sektörlerle devam eden görüşmeler ve gübre tedariki:
Bakan, Çin ile yalnızca defne yaprağıyla sınırlı kalmayacak bir işbirliği içinde olduklarını belirtti; kanatlı eti başta olmak üzere yakın zamanda bu alanlarda da olumlu haberler verilebileceğini kaydetti. Yumaklı, su ürünleri ve diğer tarım ürünlerinin ihracatı için görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.
Ayrıca, gübre tedariki konusunda da çalışmaların sürdüğünü aktardı. Yumaklı, bir bakan yardımcısının heyetle birlikte Rusya'da temaslarda bulunduğunu ve gübre tedarikine ilişkin görüşmelerin tamamlandığını söyledi. Bu kapsamda yapılan anlaşmanın, ülkenin ihtiyaç duyduğu gübre hammadde ve gübre ithalatında kısıtlama veya kota uygulanmaması yönünde hükümler içerdiğini belirtti.
Yumaklı, "Amacımız herhangi bir şekilde ekim dönemi geldiğinde ülkemizde herhangi bir problemin olmamasını sağlamak" diyerek, tedarik güvenliğini sağlamaya yönelik görüşmelerin hem Rusya hem de diğer önemli tedarikçi ülkelerle sürdüğünü aktardı.
Uluslararası temaslar ve gelecek adımlar:
Bakan, bir bakan yardımcısının FAO toplantıları kapsamında Roma'da su ürünleri konusunda temaslarda bulunduğunu ve bu ziyaretlerin Türkiye üretiminin hem iç piyasada hem de ihracatta önemini gösterdiğini belirtti. Ayrıca gelecek haftalarda Almanya Tarım Bakanı'nın Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve tarım diplomasisi çerçevesinde yeni görüşmeler yapılacağını ifade etti.
Yumaklı, hasadın sonlarına gelinen bu dönemde planlamayı yapmanın, girdilerde aksama olmamasını sağlamanın ve üretilen ürünlerin katma değerli ihracatını artırmanın öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.
Genel olarak Bakanlığın yaklaşımı; tarım diplomasisini hem pazar çeşitlendirmesi hem de tedarik güvenliği açısından eşzamanlı yürütmek ve protokoller aracılığıyla üreticinin katma değerli ihracat yapabilmesini desteklemek yönünde şekilleniyor.
TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI, ÇİN HALK CUMHURİYETİ İLE DEFNE YAPRAĞI İHRACATINA İLİŞKİN PROTOKOL İMZALANDIĞINI BELİRTEREK, TÜRKİYE’NİN DEFNE YAPRAĞI İHRACATININ YILLIK YAKLAŞIK 60 MİLYON DOLAR SEVİYESİNDE OLDUĞUNU AÇIKLADI.