Çin'in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu'ndaki Şıncou-19 taykonot ekibi, ikinci uzay yürüyüşünü başarıyla gerçekleştirdi. Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, taykonotlar Cay Şücı ve Song Lingdong, istasyon dışındaki görevlerini tamamladılar. İstasyonda kalan taykonot Vang Haozi ise ekibe içeriden destek sağladı.
Taykonot ekibi, yaklaşık 8,5 saat süren uzay yürüyüşünde, yer tabanlı kontrol ekiplerinin ve istasyonun robotik kolunun yardımıyla çeşitli görevleri yerine getirdi. Bu, Tiengong Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirilen toplamda 19'uncu uzay yürüyüşü olurken, Şıncou-19 görevi kapsamında gerçekleştirilen ikinci araç dışı etkinlik oldu.
Şıncou-19 taykonot ekibi, 30 Ekim 2024 tarihinde istasyona gönderilmişti ve ilk uzay yürüyüşünü 17 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirmişti.
Çin'in Uzay İstasyonu: Tiengong
Çin, ABD'nin uzay araştırmalarındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurma kararı aldı. Tiengong (Gök Sarayı) İstasyonu, bir çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşmaktadır. Ayrıca bir uzay teleskobunun da eklenmesi planlanmaktadır.
İstasyonun ana bileşeni olan çekirdek modül Tienhı (Göksel Uyum) 29 Nisan 2021'de fırlatıldı. İlk laboratuvar modülü Vıntien (Gökleri Aramak) 24 Temmuz 2022'de, ikinci laboratuvar modülü Mıngtien (Gökleri Düşlemek) ise 31 Ekim 2022'de uzaya gönderildi. Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle T biçimindeki ana iskeletin kurulumu tamamlandı ve istasyon, uygulama ve geliştirme aşamasına geçti.
Planlanan uzay teleskobu Şüntien (Gökleri Dolaşmak) ise istasyona ayrı bir modül olarak eklenecektir. 3 kişilik taykonot ekibi, dönüşümlü olarak görev yaparken istasyona Şıncou (Kutsal Gemi) mekikleriyle personel ve Tiencou (Gök Gemisi) mekikleriyle ikmal malzemeleri taşınmaktadır.