Pekin merkezli bir birişim olan Betavolt Technology, dünyanın ilk mikro-atomik enerji pilinin başarıyla geliştirildiğini duyurdu. Şirket CEO'su Zhang Wei, düzenlediği basın toplantısında nikel-63 izotop bozunumu ile Çin'in ilk elmas yarı iletken modülünü birleştiren yenilikçi bir güç kaynağı yarattıklarını açıkladı. Bu entegrasyon, düşük üretim maliyetlerini korurken pilin önemli ölçüde minyatürleştirilmesini sağlıyor.
Sadece 15x15x5 mm boyutlarında, bir madeni paradan daha küçük olan BB100 pili, yeniden şarj edilmeden 50 yıl boyunca güvenli ve istikrarlı bir şekilde 100 mikrowatt enerji üretiyor. Nükleer batarya, her saniye ve dakikada güç üreterek günde 8,64 joule ve yılda 3 bin 153 joule enerji üretiyor. Modüler tasarım, daha yüksek çıktı sağlamak için birden fazla pilin bağlanabileceği anlamına geliyor. İstikrarlı, sıfır emisyonlu enerji, Çin'in bir sonraki devrimini yönlendiren yapay zekâ ve otonom teknolojilere güç sağlamaya yardımcı olması bekleniyor.
HANGİ ALANLARDA KULLANILACAK?
Pilin havacılık, yapay zekâ cihazları, tıbbi ekipman, gelişmiş sensörler, küçük drone’lar ve mikrorobotlar gibi uzun ömürlü çok senaryolu uygulamalarda güç kaynağı ihtiyaçlarını karşılayacağı öngörülüyor. Bu yeni enerji inovasyonu, Çin'in yapay zekâ teknoloji devriminin yeni turunda erken bir avantaj elde etmesine yardımcı olacak.
Nükleer piller veya radyoaktif izotop pilleri olarak da bilinen atomik enerji pilleri, nükleer izotopların bozunmasından açığa çıkan enerjinin yarı iletken dönüştürücüler aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle çalışıyor. Bu teknoloji, 1960'larda ABD ve Sovyetler Birliği tarafından kapsamlı bir şekilde araştırılmıştı. Şu anda termoelektrik nükleer piller havacılık ve uzay uygulamalarında kullanılıyor ama büyük, ağır ve pahalı olmaları sivil kullanım için uygun olmamalarına neden oluyor.