Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria'nın Filistin halkının ana vatanı olduğunu belirterek, Filistin'in uluslararası politikada "pazarlık kozu" olarak kullanılmaması gerektiğini ifade etti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) şubat ayı dönem başkanlığını yürüten Çin, "Uluslararası barış ve güvenliğin sürdürülmesi" gündem maddesi kapsamında çok taraflılığın uygulanması, küresel yönetişimin reformu ve iyileştirilmesi konusunda üst düzey bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıda konuşan Vang, Orta Doğu'daki durumu "gergin ve kırılgan" olarak nitelendirerek, "Gazze ve Batı Şeria, Filistin halkının ana vatanıdır, siyasi uzlaşmalarda pazarlık kozu değildir." dedi.
Filistin-İsrail konusunda iki devletli çözümün gerekliliğine dikkat çeken Vang, bu çözümün yalnızca Filistin'e değil, tüm Orta Doğu'ya "adil ve kalıcı çözüm" getireceğini vurguladı.
Vang, BM'yi çok taraflılığı yeniden canlandırmaya ve küresel yönetişimi yeniden düzenlemeye çağırarak, BMGK'nin misyonuna da vurgu yaptı: "Güvenlik Konseyi dar görüşlü jeopolitik düşüncelerin üstüne çıkmalı, dayanışma ve işbirliği ruhunu savunmalı, BM tüzüğü tarafından verilen görevleri yerine getirmeli ve uluslararası barış ve güvenliğin sürdürülmesinde rolünü etkili şekilde oynamalı."
Toplantıda konuşan Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Senatör Muhammed Ishak Dar ise BMGK'nin "daha demokratik, temsili ve hesap verebilir hale gelmesi" gerektiğinin altını çizdi. Dar, Gazze konusunda mevcut ateşkesi "umut ışığı" olarak nitelendirerek, "Anlaşmanın tüm aşamalarının tam olarak uygulanmasını, kalıcı ateşkese ve iki devletli çözüme doğru kapsayıcı siyasi sürece yol açmasını umuyoruz. Ayrıca Gazze'nin en erken yeniden inşasını dört gözle bekliyoruz. Filistin halkının ana vatanlarından herhangi bir şekilde yerinden edilmesine karşıyız." dedi.
Bu arada, ABD Başkanı Donald Trump, 4 Şubat'ta Beyaz Saray'da kabul ettiği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlenen ortak basın toplantısında, ABD'nin Gazze Şeridi'ni devralacağını söylemişti. Trump, Gazze'nin artık tamamen yıkım alanı olduğunu belirterek, Gazze'deki Filistinlilerin başta Mısır ve Ürdün olmak üzere komşu ülkelerde inşa edilecek yeni yerleşim yerlerine gitmelerinin daha iyi olacağını savunmuştu. Filistinlilerin Gazze'den ayrılmaktan başka seçeneklerinin olmadığını da iddia eden Trump, bu durumun uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırmasına neden olmuştu.