DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.827.821,81 0,47%

Çin, Dijital Yuan için Uluslararası Operasyon Merkezi Kuracak

Çin, dijital yuanın uluslararasılaşması için yeni bir operasyon merkezi kuracağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 18.06.2025 12:07
Güncelleme Tarihi: 18.06.2025 12:07

Çin, Dijital Yuan için Uluslararası Operasyon Merkezi Kuracak

Çin, para birimi yuanın küresel etkinliğini artırma amacıyla dijital yuan için uluslararası operasyon merkezi kuracağını duyurdu. Bu açıklama, Çin Merkez Bankası (PBoC) Başkanı Pan Gongşıng tarafından, Şanghay'da düzenlenen Luciazui Finans Forumu'nda yapıldı.

Pan, forumun açılışında yaptığı konuşmada, dijital yuanın uluslararası kullanımına yönelik hazırlık olarak bu adımın atılacağını belirtti. Geleneksel sınır aşırı ödeme sistemlerindeki sorunların giderek belirginleştiğini vurgulayan Pan, "Tek bir para birimine bağlılığı azaltmaya ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.

Uluslararası ödeme sistemlerinin daha etkin, güvenli ve kapsayıcı hale gelmesine yönelik artan bir talep olduğunu dile getiren Pan, yeni ödeme altyapılarının ve transfer yöntemlerinin ortaya çıktığını kaydetti.

Pan ayrıca, küresel finans kurumlarının reformuyla ilgili görüşlerini aktararak, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarının oy hakkı ve hisse yapısında çağın gerekliliklerine uygun bir değişiklik olmadığını ifade etti. Bu durumun, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomideki gerçek konumlarının altında kalmasına neden olduğunu vurguladı.

Dijital yuan olarak bilinen resmi dijital para birimi için çalışmalar, 2014 yılında başlamıştı. Pilot uygulaması ise 2020 yılında dört şehirde gerçekleştirilmişti. 2022 yılında uygulamanın kapsamının genişletilmesiyle, dijital yuan için bir mobil uygulama hayata geçirildi. Apple’ın iOS ve Google’ın Android mağazalarında bulunan bu uygulama, Şanghay, Şıncın, Çıngdu ve diğer 12 şehirde hizmet vermektedir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı