Çiftçi'den Yunanistan'a net çağrı: 60 kişinin iadeleri gecikmemeli

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Yunan yetkililerle görüşmede tutuklu 60 kişinin iade süreçlerinin hızlandırılmasını ve Interpol iş birliğinin artırılmasını istedi.

Yayın Tarihi: 08.10.2026 17:51
Güncelleme Tarihi: 08.10.2026 17:56

Çiftçi'den Yunanistan'a net çağrı: 60 kişinin iadeleri gecikmemeli

Çiftçi ile Chrisochoidis görüşmesi ve ana mesajlar:

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Yunanistan'da Vatandaşı Koruma Bakanı Michalis Chrisochoidis ile gerçekleştirdiği görüşmede, iki ülke arasında güvenlik ve iade süreçlerine ilişkin beklentilerini net şekilde ortaya koydu. Bakan Çiftçi, görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak temasların içeriğine dair bilgilendirme yaptı.

iade talepleri ve süreç beklentisi:

Çiftçi görüşmede, Yunan makamlarında tutuklu bulunan 60 şahıs için iade işlemlerinin hızlandırılmasını talep etti. Bakan, aralarında kırmızı bültenle aranan suç örgütü mensuplarının da bulunduğu bu kişilerin, iade şartları oluştuğu takdirde daha fazla gecikme olmaksızın Türkiye'ye teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakanın açıklamasında, "Yunanistan suçluların sığınağı olmamalı" ifadesi öne çıktı. Çiftçi, iade sürecinde ortaya çıkan gecikmelerin suçlulara zaman kazandırmaması gerektiğini, süreci sekteye uğratacak uygulamalara asla müsamaha gösterilmemesi gerektiğini belirtti.

iş birliği, interpol ve mültecilik mekanizması:

Çiftçi, Interpol aracılığıyla hızlı bilgi paylaşımının önemine işaret ederek, şartları oluşan kişiler hakkında iade ve geri kabul süreçlerinin etkin şekilde işletilmesini talep etti. Bakan, ayrıca "Mültecilik mekanizması suçluların adaletten kaçış yolu olamaz" uyarısında bulundu ve Yunan makamlarından bu çerçevede adımlar beklediklerini duyurdu.

Görüşmede, iade talepleriyle eş zamanlı olarak iki ülke arasındaki bilgi akışının hızlandırılmasının, sınır ötesi suç ve örgüt yapılanmalarıyla mücadelede kritik olduğu vurgulandı.

terörle mücadele ve sınır ötesi takip:

Bakan Çiftçi, açıklamasında güvenlik güçlerinin FETÖ, PKK/PYD, DEAŞ ve DHKP/C gibi terör örgütlerine karşı mücadelesinin kararlılıkla sürdüğünü belirterek, Türkiye'nin huzurunu ve güvenliğini tehdit eden girişimlere müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi. "Suçlular sınırları aşsa da adaletten kaçamaz" diyen Çiftçi, "Biz suçlunun peşini sınırda bırakmayız" ifadesiyle iade süreçlerinde kararlılık vurgusunu yineledi.

Toplantı, iade talepleri ve terörle mücadele konularında karşılıklı beklentilerin açıkça dile getirildiği bir görüşme olarak öne çıktı; Çiftçi, Yunan makamlarından süreçlerin hızlandırılmasını ve etkin iş birliğini beklediklerini bir kez daha tekrarladı.

İÇİŞLERİ BAKANI MUSTAFA ÇİFTÇİ, YUNANİSTAN VATANDAŞI KORUMA BAKANI MİCHALİS CHRİSOCHOİDİS İLE...

İÇİŞLERİ BAKANI MUSTAFA ÇİFTÇİ, YUNANİSTAN VATANDAŞI KORUMA BAKANI MİCHALİS CHRİSOCHOİDİS İLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ GÖRÜŞMEDE, 60 KİŞİNİN İADE SÜRECİNİN HIZLANDIRILMASINI İSTEDİ.

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.