DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.854.855,77 -0,02%

Ciara, Benin Vatandaşlığı Aldı: Siyahi Şarkıcı, Soy Bağına Dayalı Program Kapsamında İlk Hak Sahibidir

Ciara, Benin'in soy bağına dayalı vatandaşlık programı ile vatandaşlık alan ilk kişi oldu, resmi törene katıldı.

Yayın Tarihi: 28.07.2025 17:18
Güncelleme Tarihi: 28.07.2025 17:18

Ciara, Benin Vatandaşlığı Aldı: Siyahi Şarkıcı, Soy Bağına Dayalı Program Kapsamında İlk Hak Sahibidir

Ciara, Benin Vatandaşlığına Kavuştu

ABD'li Grammy ödüllü şarkıcı Ciara, Benin'in soy bağına dayalı vatandaşlık programı kapsamında vatandaşlık aldı.

Resmi Tören ve Açıklamalar

Ciara, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, Birleşmiş Milletler Afrika Kökenli Kadınlar ve Kızlar Uluslararası Günü dolayısıyla bu önemli gelişmeyi duyurdu. Törende Benin Adalet Bakanı Yvon Detchenou, Dışişleri Bakanı Olushegun Adjadi Bakari ve Kültür Bakanı Jean Michel Abimbola da yer aldı. Törende, 2 başka Afrika kökenli kişi de Benin vatandaşlığına kabul edildi.

Ciara, yaptığı konuşmada, "Atalarıma duyduğum saygı ve sevgiyi burada derinden hissettim. Bu topraklara aidiyetimi artık sadece kalbimde değil, resmi kimliğimle de taşıyorum." ifadelerini kullandı.

Köle Yolu Ziyareti

Törenin ardından Ciara, 17 ila 19. yüzyıllarda Batı Afrika'da köle ticaretinin önemli merkezlerinden biri olan Ouidah kentini ziyaret etti. Şarkıcı, köleleştirilmek üzere kaçırılan bir milyondan fazla insanın ABD'ye götürülecek gemilere binmeden önce geçmek zorunda kaldıkları son 4 kilometrelik yolu kapsayan "köle yolu" parkurunu yürüdü.

Benin'in Soy Bağına Dayalı Vatandaşlık Programı

Benin hükümeti, Eylül 2024'te yürürlüğe giren yasa ile Afrika kökenli kişilere vatandaşlık hakkı tanımaya başladı. Bu yasa, vatandaşlık talebinde bulunan kişilerin 18 yaşını doldurmuş olmaları, başka bir Afrika ülkesinin vatandaşı olmamaları ve soy bağlarını resmi belgeler veya devlet onaylı DNA testi ile kanıtlamalarını gerektiriyor.

Vatandaşlık almak isteyen kişinin, soy ağacında Afrika kıtasından transatlantik köle ticaretinin bir parçası olarak sürgün edilmiş Sahra altı Afrika kökenli bir atası olduğunu kanıtlaması zorunludur.

Afrika Kıtası ve Benzer Uygulamalar

Afrika kıtasında bazı ülkeler, köle ticareti yoluyla ABD'ye kaçırılan kişilerin torunlarına vatandaşlık ve oturum imkanı tanıyan çeşitli uygulamalar başlatmıştır. Gine Bissau 2021'de, Gana ise 2018'de başlattığı "Geri Dönüş Yılı (Year of Return)" ile benzer vatandaşlık programları yürütmüştür.

Tarihsel Arka Plan

Transatlantik köle ticareti, 15. yüzyıl sonlarından 19. yüzyıl ortalarına kadar süren ve yaklaşık 12,5 milyon Afrikalının zorla Amerika kıtasına götürüldüğü tarihsel bir süreçtir. Bu sistem, Avrupa, Afrika ve Amerika arasındaki köle ticareti üçgeninin temelini oluşturmuş ve Afrika kıtasında büyük demografik kayıplara yol açmıştır.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı