CHP kurultaylarının iptali davasında 5. duruşma başladı
CHP'nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultay ile 6 Nisan 2025'teki 21. Olağanüstü Kurultay'ın iptali istemiyle açılan davanın beşinci duruşması, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde başladı.
Duruşmanın seyri
Duruşmaya, CHP avukatları Çağlar Çağlayan ve Mehmet Can Keysan ile kurultay delegelerinin avukatı Onur Yusuf Üregen katıldı. Duruşma, taraf avukatlarının beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.
Duruşma öncesinde CHP parti temsilcileri ile davayı takip etmek isteyenler mahkeme önünde toplandı. Emniyet ekiplerinin mahkeme önünde ve adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü.
Davanın geçmişi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP'nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerindeki kurultayına ilişkin usulsüzlük iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler, kurultayın iptali için ayrı ayrı mahkemelerde dava açmıştı.
Açılan iptal davaları, 14 Şubat'ta Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi dosyasında birleştirildi. Davanın 30 Haziran tarihli celsesinde mahkeme, ceza yargılamasına ilişkin görevsizlik kararına yapılan itirazın sonucunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 8 Eylül'e bıraktı.
CHP avukatları, 4-9 Eylül'ün partinin kuruluş haftası olduğuna ve parti tüzüğünün 86. maddesi gereği bu tarihlerde kuruluş etkinlikleri düzenleneceğine dikkat çekerek 8 Eylül'deki duruşmanın ertelenmesini talep etti. Mahkeme, talebi makul bularak duruşmayı 15 Eylül'e erteledi.
Not: Duruşmada alınacak beyanlar ve mahkeme değerlendirmeleri, davanın ilerleyen aşamalarını doğrudan etkileyecek.