CHP Grup Başkanvekili Emir, Gıda Enflasyonu ve Maden Kazaları Hakkında Açıklamalarda Bulundu
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na katılacak olan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Emir, TÜRK-İŞ'in kasım ayında açıkladığı mutfak enflasyonunu yüzde 0,64 olarak hatırlatarak, "Eğer siz 'gıda enflasyonu yüzde 0,64' diyorsanız, o masaya niye oturuyorsunuz, orada hangi tezi savunacaksınız?" dedi.
Maden Ruhsatının Artışı ve Kazalar
Emir, Türkiye'nin madencilik alanındaki durumuna da dikkat çekti. AK Parti'nin iktidara geldiğinde maden ruhsatı sayısının 1189 iken şu anda 386 bin seviyesine yükseldiğini belirterek, 7 bin 28 özel şirketin maden alanında faaliyet gösterdiğini ifade etti. "Dünyanın unuttuğu maden kazalarına, madende göçükte can vermeye Türkiye hala tanık oluyor," diyen Emir, ülkede yaşanan kazaların trajedisini vurguladı.
Asgari Ücret ve Enflasyon Üzerine Yorumlar
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı'nın asgari ücrette yüzde 25'in üzerinde artışın doğru olmadığını söylemesini eleştiren Emir, işçilerin yaşam koşullarının ciddiyetine değindi. "Sen o işçilerin nasıl yaşadığını, o evlerin mutfağında ne kaynadığını biliyor musun?" şeklinde sorular yönelten Emir, Türkiye'deki enflasyonun aciliyetine dikkat çekti.
CHP'li Emir, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in enflasyon rakamlarını değerlendirmesine de tepki göstererek; "TÜİK'in rakamlarının uzaktan yakından gerçeklerle ilgisi yok" dedi. Ayrıca, "Eğer siz 'gıda enflasyonu yüzde 0,64' diyorsanız, o masaya niye oturuyorsunuz?" diyerek TÜRK-İŞ'in verilerini sorguladı.
Disiplin Kurulu Süreci ve Aile Hekimlerine Destek
MSÜ Kara Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde bazı teğmenlerin Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) sevk edilmesine de tepki gösteren Emir, bu teğmenlere sahip çıkacaklarını belirtti. Ayrıca, iş bırakan aile hekimlerinin aile sağlığı merkezlerinin giderlerinin bütçeden karşılanmasını istediklerini ifade ederek, "Biz bu eylemlerinde aile hekimlerinin yanındayız," dedi.
Bir gazetecinin, İzmir Bornova'da ÇEDES Projesi çerçevesinde bazı okullara imam atandığı iddialarına yanıt veren Emir, "Hiçbir pedagojik formasyonu olmayan kişilerin çocukların eğitimine dahil olmasını kabul etmediğimizi" açıkladı.