
Cezayir, 7 Nisan 2023 tarihinden itibaren, Mali'den gelen ve Mali'ye giden uçaklar için hava sahasını kapatma kararı aldığını duyurdu. Cezayir Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, söz konusu kararın, Mali'nin Cezayir hava sahasını tekrar eden ihlalleri sonucu alındığı belirtildi.
Daha önce, Mali Dışişleri Bakanlığı Cezayir'i, Mali'ye ait bir İHA'yı düşürmekle suçlayarak, Mali'nin Cezayir Büyükelçisi'nin geri çağrılacağı yönünde açıklamada bulunmuştu. Cezayir ise bu iddiaları yalanlayarak, Mali'deki büyükelçisini istişare amacıyla geri çağıracağını bildirdi.
Bu gelişmelerin ardından, Sahel Devletleri İttifakı'nın diğer iki üyesi olan Burkina Faso ve Nijer de Cezayir Büyükelçilerini çağıracaklarını açıkladı. Mali, 31 Mart gecesi Cezayir sınırında uçan bir İHA'nın sınır ihlali yapmadığı halde düşürüldüğünü savunurken; Cezayir, İHA'nın 2 kilometre Cezayir hava sahasına girdiğini ve keşif yaptığı belirterek düşürüldüğünü bildirdi.