Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Cevdet Yılmaz kamuda tasarrufun memur alımlarını ne yönde etkileyeceğini açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz kamuda tasarruf kapsamında memur alımlarının yapılıp yapılmayacağını açıkladı. Kamuya eleman alınmamasının söz konusu olmadığını söyleyen Cevdet Yılmaz, ne kadar eksildiyse o kadar personel alınacağını kaydetti.

Yayın Tarihi: 18.05.2024 11:31
Güncelleme Tarihi: 18.05.2024 11:31

Cevdet Yılmaz kamuda tasarrufun memur alımlarını ne yönde etkileyeceğini açıkladı

Canlı yayında “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında çeşitli soruları yanıtlayan Yılmaz, makam araçlarına yönelik konuştu. Normal şartlarda kimlerin makam aracı kullanabileceğinin belirlendiğini ancak kanunun ötesine geçildiğini belirtti. Durumun mali yükleri de beraberinde getirdiğini belirten Cevdet Yılmaz, makam aracı alımlarını kanuni sınıra çekmeye çalıştıklarını ekledi. Bu yüzden de zorunlu haller dışında yerel araçların kullanılması gerektiğini kaydetti. 

Kamuda istihdama ilişkin eleman alınmayacak iddialarının doğru olmadığını belirten Yılmaz, emekli sayısına, vefat edenlere ve istifa edenlere göre eksilen eleman kadar alım yapılacağını kaydetti. Eksik personel dışında ek istihdam yapmak istemediklerini belirten Yılmaz, 5 milyondan fazla kamu çalışanı olduğunu ekledi. 

Savunma ve güvenlik alanları hariç servis uygulamasının güvenlik açısından sıkıntılı olduğu ve farklı riskler barındırdığı için toplu ulaşıma geçileceğini kaydetti. Mevcut servislerin sürelerinin doluncaya kadar çalışmaya devam edeceklerini, daha sonra da yeni bir yönteme geçileceğini ekledi. 

Birden fazla maaş alanlara üst sınır! 

Öte yandan Yılmaz, birden fazla maaş alan kamu görevlilerin ücretlerine üst sınır getirilmesine ilişkin soruları da yanıtladı. Kamunun genelinde yıllardır devam eden bir uygulama olduğunu belirten Yılmaz, kamu çalışanlarının yönetim kurulu üyeliği olsa dahi tek bir yerden maaş alma hakkı olduğunu vurguladı. Bazı istisnalar olduğunu söyleyen Yılmaz, kamuoyunun tepkisi üzerine adaletsizlik duygusu oluşturduğunu ifade etti. Bu yüzden de bir sınır koyulması kararı alındığını ekledi. 

Tasarruf ve verimlilik paketi 

Eylül ayında Orta Vadeli Program’ın (OVP) güncelleneceğini ifade eden Yılmaz, bütçe ve cari açığı dengeleyerek makro tahminleri bildireceklerini belirtti. Paket ve diğer çalışmaların etkisinin topluca görüleceğini belirten Bakan Yılmaz, tasarruf paketinin reformların bir parçası olduğunu bile getirdi. Harcama ve gelir boyularında dengeye ulaşmak adına tahsilat oranlarını artırdıklarını kaydeden Yılmaz, son olarak tüm etkinin Eylül ayında OVP güncellendiğinde görüleceğini belirtti.