operasyon ve gözaltılar:
Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, 5 Ekim tarihinde belediyeye ait bazı evrakların bir temizlik işçisi tarafından yakılmaya çalışıldığı ihbarı süreci derinleştirdi. İhbar üzerine yapılan soruşturmada, evrak imhası talimatının İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Buğçe Sağlamer tarafından verildiği tespit edildi; Sağlamer hakkında daha önce de aynı dosya kapsamında soruşturma yürütüldüğü kaydedildi.
Delillerin karartılma riski üzerine İzmir İl Jandarma Komutanlığı TEM Şube Müdürlüğü ekipleri, sabah saat 06.30'da İzmir genelinde eş zamanlı şafak operasyonu düzenledi. Düzenlenen baskınlarda, aralarında belediye başkan yardımcısı ve birim müdürlerinin de bulunduğu çok sayıda şüpheli yakalandı.
gözaltına alınan isimler:
Operasyonda gözaltına alınanlar arasında Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Emre Can Durmaz, Fen İşleri Müdür Vekili Furkan Yiğit, İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Buğçe Sağlamer, Emlak ve İstimlak Müdür Vekili Çağlayan Bingöl, ÇEŞTUR büro memurları Deniz Songül Yalçın ve Aziz Metin, büro yönetim elemanı Aydın Aydemir, inşaat mühendisi Okan Aktaş ile işletme sahipleri Yücel Güngör, Metin Akpınar ve emlakçı Şahin Özer yer aldı. Dosya kapsamındaki eski Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin ise başka bir soruşturma gerekçesiyle halihazırda cezaevinde bulunuyor.
Şüphelilerin ikametleri, iş yerleri ve belediyedeki çalışma odalarında yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal ve dokümana el konuldu. Toplam 12 şüpheli, geniş güvenlik önlemleri altında Çeşme Adliyesine sevk edildi.
deliller ve iddialar:
Soruşturma dosyasına giren gizli çekim videolar ve WhatsApp yazışmaları, iddia edilen rüşvet ağının işleyişine ilişkin ayrıntıları içeriyor. İddialara göre belediyedeki imar, fen işleri ve emlak süreçleri üzerinden haksız kazanç sağlandı; süreçlerin bir kısmı alt kademedeki memurlar vasıtasıyla yürütüldü.
yazışma ve telefon kayıtları:
Dosyaya giren ses kayıtları ve yazışmalarda, bir vatandaştan yasal harçların 2,5 katı kadar fazla para talep edildiği, paranın belediyenin kasası olarak kullanıldığı değerlendirilen bir personelin şahsi hesabına yönlendirildiği iddia ediliyor. İhbarcı tarafından kaydedilen görüntülerde, şikayetçi vatandaşın ÇEŞTUR Büro Memuru Deniz Songül Yalçın ile telefon görüşmesinde kira sözleşmesi, otel ve spa kira kontratı gibi belgelerin onaylanması için pazarlıkların döndüğü; görüşmede belediye personelinin istenen miktar için "Müdürün net kararıymış, bu şartı koymuş" ifadelerini kullandığı yer alıyor. Aynı konuşmalarda üst düzey yöneticilerin doğrudan para pazarlığına girmekten kaçındığı, "Sağda solda duyulmasın, sıkıntı oluşturmasın" denilerek işin alt kademeye yönlendirildiği anlaşılıyor.
mali deliller: 70 bin TL dekontu
Dosyaya giren WhatsApp yazışmaları ve para transferi dekontları en önemli deliller arasında. Ekran görüntülerine göre, ÇEŞTUR personeli Aziz Metin, vatandaşa Büro Yönetim Elemanı Aydın Aydemir'e ait IBAN numarasını gönderdi. Yazışmalarda Metin'in, "Müdür kaçacak, vezne kapanacak kardeşim ne yaptın" şeklinde baskı yaptığı, toplamda 50 bin lirasının elden veya hesaba, 20 bin lirasının ise otel harcı olarak istendiği tespit edildi.
İhbarcının 19 Haziran 2026 tarihinde söz konusu hesaba 70 bin TL gönderdiği ve bunu "70 bin TL attım" mesajıyla şüphelilere ilettiği; bahse konu dekontun da adli dosyaya eklendiği belirtildi. Bu mali kayıtlar soruşturmanın merkezindeki deliller arasında yer alıyor.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 12 kişi, jandarmadaki ifade işlemlerinin ardından Çeşme Adliyesine sevk edildi; süreç savcılık tarafından yürütülüyor.
ÇEŞME BELEDİYESİNDE RÜŞVET, İRTİKAP VE EVRAKTA SAHTECİLİK İDDİALARINA YÖNELİK DÜZENLENEN OPERASYONDA GÖZALTINA ALINAN, ARALARINDA BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI VE BİRİM MÜDÜRLERİNİN DE BULUNDUĞU 12 ŞÜPHELİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ.