Cenevre’de ABD’nin 28 maddelik barış planı çerçevesindeki görüşmeler sona erdi
ABD’nin Ukrayna için hazırladığı 28 maddelik barış teklifi temelinde İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen görüşmeler tamamlandı. Ukrayna heyeti yurda dönmek üzere hareket etti.
Zelenskiy: Heyet yurda dönüyor, akşam raporu beklenecek
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy sosyal medya paylaşımında, "Şu an heyetimiz yurda dönüyor. Akşam saatlerinde Cenevre’deki görüşmelerin gidişatı ile partnerlerimizin temel vurgu noktalarına ilişkin kapsamlı bir rapor almayı bekliyorum. Bu raporlara dayanarak sonraki adımları ve zamanlamayı belirleyeceğiz. Avrupa ve dünyadaki diğer partnerlerle koordinasyonu sürdüreceğiz. Gerekli sonuçlara ulaşacağımıza inanıyoruz. Ukrayna’nın yanında duran herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Bevz: Planın ilk hali artık geçerli değil
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanlık Danışmanı Oleksandr Bevz, Cenevre görüşmelerinin "oldukça yapıcı" geçtiğini belirterek, ABD’nin sunduğu 28 maddelik planın değişikliğe uğradığını söyledi. Bevz, "28 maddelik plan, artık herkesin gördüğü ilk haliyle mevcut değil. Bazı maddeler çıkarıldı ve bazıları da değiştirildi. Ukrayna tarafının hiçbir itirazı göz ardı edilmedi" açıklamasında bulundu.
Bevz, problemli meselelerde nihai kararın Vladimir Zelenskiy ve Donald Trump tarafından verileceğini ifade etti.
Rusya: Resmi müzakere henüz yapılmadı
Rusya, önerinin ilk halini gördüğünü ancak üzerinde resmi bir görüşme yürütülmediğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov açıklamasında, "Başkan Putin, planın bu versiyonunun görüldüğünü ancak bu konuda Rus temsilcilerle somut bir müzakere yürütülmediğini açık bir şekilde dile getirdi" dedi.
Uşakov, aynı zamanda planın Vladimir Putin ile Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde ele alındığını ve önerilerin Alaska’daki Rus-Amerikan zirvesindeki görüşmelere uyumlu olduğunu söyledi.
Değerlendirme ve sonraki adımlar
Görüşmelerin ardından gelen açıklamalar, plan üzerinde değişiklikler yapıldığını ve bundan sonraki sürecin hem Kiev hem de Washington tarafından belirleneceğini gösteriyor. Heyetin yurda dönmesi, akşam alınacak raporlar ve partnerlerle sürece devam etme vurgusu, karar mekanizmalarının yakında aktifleşeceğine işaret ediyor.
Rusya’nın "planın bazı maddelerini kabul edilebilir" bulduğuna ilişkin ifadeler, teklifin tüm taraflarca nihai biçimine ulaşana kadar daha fazla görüşme ve müzakere gerekebileceğini gösteriyor.
CENEVRE'DEKİ UKRAYNA BARIŞ GÖRÜŞMELERİ SONA ERDİ