Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Çatlayan ve kuruyan dudaklara evdeki malzemelerle bakım yapın! Dudakları pamuk gibi yapıyor

Kış aylarında çatlak ve kuru dudaklar artar. Peki kuru dudaklara hangi ürünler iyi gelir? İşte dudak bakımına yönelik evinizdeki malzemelerle hazırlayabileceğiniz 5 adet balm tarifi..

Yayın Tarihi: 20.02.2024 23:30
Güncelleme Tarihi: 20.02.2024 23:30

Çatlayan ve kuruyan dudaklara evdeki malzemelerle bakım yapın! Dudakları pamuk gibi yapıyor

Dudak bakımı yüz bakımının önemli unsurlarından biridir. Aşırı soğuk ya da aşırı sıcak hava kısa zamanda dudaklarınızı etkileyebilir. Dudak derisi çok hassastır, bu nedenle bazı durumlarda soğuk mevsimde kurur, yıpranır ve hatta çatlamaya başlar. Bu çatlak onarılmazsa dudaklarınızdaki deri soyulabilir ve ağrılı hale gelebilir. Bu nedenle soğuk kış aylarında dudak bakımına özellikle dikkat etmeniz gerekiyor.

Böyle durumla karşı karşıya geldiğinizde en pahalı balsamlara para harcamak yerine doğal malzemeler kullanarak evde kendi bakım ürünlerinizi yapabilirsiniz.

Ev Yapımı Dudak Balmları

Çatlayan ve kuruyan dudaklara evdeki malzemelerle bakım yapın

Balm yapımına geçmeden önce dudaklarınızın pürüzsüz görünebilmesi adına ölü deri hücrelerini temizlemeniz gerekir. Bu kapsamda peeling yapmayı da deneyebilirsiniz. Peeling için de 1 çay kaşığı toz şeker ile 1 çay kaşığı zeytinyağını ya da hindistancevizi yağını karıştırarak peeling malzemesini hazırlayın. Hazırladığınız peeling karışımını parmak uçlarınızla dudaklarınıza sürün ve daha sonra da hafifçe ovalayın. 2-3 dakika kullandıktan sonra dudaklarınızı temizlemek için suyla yıkayın. Daha sonra aşağıda listelenen balmlardan herhangi bir tanesini uygulayabilirsiniz.

Çikolatalı Balm

Kuru dudakları nemlendiren çikolata kokulu balm yapmak için balmumu, 1 çay kaşığı kakao yağı ve 1 çay kaşığı hindistancevizi yağını benmari usulünde eritin. Dilerseniz mikrodalgada da eritebilirsiniz. Eritme işlemi sonunda çikolatayı parçalayıp karışıma ekleyin. Karışımı pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Karışım eridikten sonra E vitamini yağ kapsüllerini ekleyin ve karıştırın. Sürülen bir kıvama gelinceye kadar da içerisine yağ eklemeyi sürüdürün. Hazırladığınız karışımı dudaklarınıza uygulayabilirsiniz.

Bol Yağlı Balm

Balmumunu eritin ve iyice karıştırın. Üzerine 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ya da eytinyağı ekleyin. Daha sonra 1 adet E vitamini kapsülünü, 4-5 damla kadar badem yağını ve 3 damla kadar da lavanta yağını kleyip karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı parmak uçlarınızla dudaklarınıza uygulayın.

Tarçın Aromalı Balm

Balmumu ve hindistancevizi yağını çift kazanda eritin. Sıcak karışıma 10 damla kadar tarçın yağını ekleyin. Dolgunlaştırıcı bir etki istiyorsanız 5 damla kadar da nane yağı ekleyebilirsiniz. Malzemeleri iyice karıştırın ve soğumaya bırakın. Daha sonra uygulayabilirsiniz. Tarçın, nane, karanfil yağını cilde sürmek kan dolaşımını artıracak ve etkilenen bölgede hafif şişliklere neden olacaktır. Bu nedenle dolgun görünmek istemiyorsanız nane yağı veya karanfil yağı kullanmaktan kaçınmak en iyisidir.

Çatlayan ve kuruyan dudaklara evdeki malzemelerle bakım yapın

Vanilyalı Balm

Balmumu ve zeytinyağını mikrodalga fırında eritin. Ilık karışımın içerisine 5 damla kadar vanilya yağını 1 E vitamini kapsülünü 3 damla limon yağını ekleyip karıştırın. Hazırlanan karışım soğuduktan sonra kullanılabilir.

Lavantalı Balm

Balmumu bulmakta zorlanıyorsanız 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı, 1 çay kaşığı zeytinyağı ile 5 damla kadar lavanta yağını karıştırarak yapabilirsiniz. Hazır olduğunuzda karışımı katılaşması için buzdolabında saklayın. İsterseniz lavanta yağının yerine vanilya yağı da kullanabilirsiniz.

Not: Esansiyel yağlara alerjiniz varsa bu tarifleri kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışın.