Casperlar iddianamesi: çocukları lüks vaatleriyle devşiren örgüt anlatıldı

Bakırköy savcılığı, 51 çocuk şüphelinin yer aldığı iddianamede Casperlar örgütünün 15-25 yaş arası gençleri lüks vaatleriyle suça ittiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 03.09.2026 15:27
Güncelleme Tarihi: 03.09.2026 15:27

Casperlar iddianamesi: çocukları lüks vaatleriyle devşiren örgüt anlatıldı

İddianamenin kapsamı ve ana bulgular:

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan 167 sayfalık iddianame, "Casperlar" olarak anılan suç örgütünün çocuk ve gençlere yönelik yapılanmasını ayrıntılarıyla ortaya koydu. Soruşturmada toplam 51 çocuk şüpheli ile ilgili tespitlere yer verildi; bu kişilerin 30'u tutuklu bulunuyor. İddianamede, örgütün 3 maktul ve 28 mağdura yönelik olmak üzere 22 ayrı eylem gerçekleştirdiği kaydedildi.

soruşturmanın ayrıntıları:

İddianameye göre örgütün liderliğini İsmail Atız yapıyor ve faaliyetleri ağırlıklı olarak Bahçelievler, Küçükçekmece ve Bağcılar ilçelerinde tespit edildi. Örgütün faaliyetleri arasında yağma, kasten yaralama, tehdit, uyuşturucu ticareti, fuhuş, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma gibi suçlar sayıldı. Hazırlanan iddianamede müştekilere gönderilen tehdit içerikli mesajlar ve görsel materyaller de delil olarak yer aldı.örgütün işleyişi ve ortak hareketler:

İddianamede, birçok eylem talimatının doğrudan örgüt lideri tarafından verildiği vurgulandı. 22 Ocak 2025 tarihinde öldürülen Sezer Kaya olayıyla ilişkilendirilen bölümde, örgütün Ayaz Kardeşler ve Daltonlar suç örgütleriyle ortak hareket ettiği belirtildi. Ayrıca iddianamede, Daltonlar üyelerine ait hücre evlerine GPS cihazı taşıyan kadın üyelerin gönderildiği ve bu kadınlara baskı uygulanarak Sezer Kaya’nın öldürtüldüğü iddiası yer aldı.

çocukların devşirilme ve motivasyon yöntemleri:

İddianamede örgütün özellikle 15-25 yaş aralığındaki, sosyo-ekonomik durumu zayıf, ailevi veya ruhsal sorunlar yaşayan gençleri hedef aldığı; bu kişilerin örgüt içinde motive edilmesi için yurt dışında lüks yaşam, para, uyuşturucu, lüks otomobil ve motosiklet gibi vaatlerde bulunulduğu aktarıldı. Örgüt üyelerinin yeni katılanlara "sen bizim kardeşimizsin" gibi söylemlerle aidiyet duygusu yaşattıkları, yemek ısmarlama, sosyal aktivitelere davet etme ve maddi yardım vaatleriyle yakınlık kurdukları bildirildi.

Soruşturma raporunda, vaat edilen ödemenin 10 bin ile 50 bin arasında para olduğu iddiası yer almasına karşın, ifadeleri alınan çocuk şüphelilerin bu ödemeyi almadıklarını beyan ettikleri ifade edildi. Örgütün sosyal medya üzerinden propaganda yaparak çocukları motor, para ve lüks yaşam imajıyla etkilediği, bu sayede gençlerin örgüt içinde saygı gören karizmatik rollere büründüğü kaydedildi.

hukuki süreç ve yöneltilen suçlamalar:

İddianamede adli süreçteki çocuk şahıslar hakkında, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, örgütün veya amacının propagandasını yapma, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, kasten öldürmeye teşebbüs ile ruhsatsız ateşli silahlarla mermi satın alma, taşıma veya bulundurma gibi başlıkların da aralarında bulunduğu toplam 17 ayrı suç yönünden değişen oranlarda hapis cezası talep edildi.

Hazırlanan iddianame, değerlendirilmek üzere Bakırköy Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. İddianamede yer alan deliller arasında tehdit mesajları, görsel materyaller ve soruşturma kapsamında elde edilen tespitler bulunuyor; savcılık belgelerinde örgütün gençler üzerindeki yönlendirme ve baskı yöntemleri ayrıntılı şekilde yer aldı.

‘Casperlar’ suç örgütünün çocuk yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma...

‘Casperlar’ suç örgütünün çocuk yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.