Kiraz Üretiminde Rekor Beklentisi
Türkiye'nin önemli meyve üretim merkezlerinden biri olan Çanakkale'nin Lapseki ilçesi, bu hasat sezonunda 8 bin 600 dekar alandan 100 bine yakın kiraz ağacından toplamda 10 bin 320 ton rekolte bekliyor. Üretim, ilçeye ''Lapseki devi'' olarak bilinen kiraz türlerinin katıldığı zengin bir çeşitlilikle gerçekleştiriliyor.
İhracat Potansiyeli Yüksek
Türkiye genelinde 815 bin 468 dekar alanda yapılan kiraz üretiminin 17 bin 570 dekarı Çanakkale'de gerçekleştiriliyor. Bu kentte, yıllık yaklaşık 30 bin ton kiraz üretiminin üçte biri Lapseki ilçesinden sağlanma özelliğine sahip. İlçede ''Eşme'', ''Ziraat 900'', ''Summit'', ''Alara Devi'', ''Regina'', ''Early Lory'', ''Early Burlat'', ''Premier Giant'' gibi birçok kiraz çeşidi yetiştiriliyor ve bu yıl Avrupa ülkeleri ve ABD'ye ihraç edilecek kirazların aroması ve yüksek şeker oranı ile dikkat çekiyor.
Günlük İhraç Miktarı ve İç Pazar
Hasat dönemlerinde günde 120 ton kirazın yurt dışına gönderilmesi planlanıyor. Geri kalan kısmı ise iç piyasada tüketiliyor. Lapseki kirazları, iri boyutları ve kalitedeki yüksekliği ile dikkat çekiyor; bu kirazların bir tanesi 22 grama kadar çıkabiliyor.
Uzun Süreli Üretici Deneyimi
Kiraz üretiminin zorluğuna dikkat çeken 40 yıllık meyve üreticisi Salih Tekçe, bahçesindeki kiraz ağaçlarının yaklaşık 30 yıl önce dikildiğini ve 10-12 gün sürecek olan hasada 21 Haziran tarihinde başladıklarını belirtti. Ancak, bu yıl hava koşullarından kaynaklı olarak kiraz rekoltesinin beklenenden daha düşük olduğunu vurguladı.
Fiyatlar Arasındaki Denge
Tekçe, ''Hava şartlarından dolayı bu sene kiraz az. Fiyatlar da bu duruma bağlı olarak artış gösterdi. Yüksek fiyatlar etkili oldu,'' diyerek, kirazların bir başka ilçeden talep gördüğünü, festival için kendisine 600 kilogram kiraz siparişi verildiğini anlattı. Ayrıca, kiraz bahçelerine olan bakımlarının önemli olduğunu ve bu durumun verimi doğrudan etkilediğini sözlerine ekledi.
Türkiye'nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde üreticiler, "Lapseki devi" olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Türkiye'de 815 bin 468 dekar alanda yapılan kiraz üretiminin 17 bin 570 dekarı Çanakkale'de gerçekleştiriliyor. Kentte yılda yaklaşık 30 bin tonluk kiraz üretiminin 3'te biri Lapseki ilçesinden sağlanıyor.
Türkiye'nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde üreticiler, "Lapseki devi" olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Türkiye'de 815 bin 468 dekar alanda yapılan kiraz üretiminin 17 bin 570 dekarı Çanakkale'de gerçekleştiriliyor. Kentte yılda yaklaşık 30 bin tonluk kiraz üretiminin 3'te biri Lapseki ilçesinden sağlanıyor.