
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, babasından öğrendiği mangal kömürcülüğünü 35 yıldır sürdüren Kenan Güngör, yılda ortalama 60 ton mangal kömürü üreterek, ABD, Almanya ve Hollanda gibi ülkelere ihraç ediyor.
Güngör, Keçikaya köyünde bulunan 3 dönüm arazisinde, Orman İşletme Müdürlüğü'nden aldığı meşe, pırnal ve zeytin ağaçlarından elde ettiği odunları mangal kömürü haline getiriyor. Üretim süreci, ocağın hazırlanması ve odunların yakılması ile yaklaşık bir ay sürüyor.
Konu hakkında bilgi veren Güngör, “En kaliteli mangal kömürü pırnal meşe ağacından üretiliyor. Kaliteli bir ürün elde etmek için kömürü iyi işlemenin önemine dikkat ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Güngör, ürettiği kömürlerin bir kısmının uluslararası tedarikçi firmalar aracılığıyla ihraç edildiğini belirterek, “Tüketim için kaliteli odunları kömüre dönüştürerek, ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.
Balıkesir'in çeşitli ilçelerindeki üreticilerden zeytin odunları satın aldıklarını da ifade eden Güngör, “Köylüler, kesip budadıkları odunları bize satarak bunlardan gelir elde ediyor. Bu sayede hem yerel ekonomik kalkınmaya katkıda bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.
İşletmesinde 4 işçinin çalıştığını belirten Güngör, dumanın sağlığa olan etkilerine dikkat ederek çevre dostu bir üretim süreci izlediklerini dile getirdi. Odunun kömüre dönüşüm sürecinin toplamda bir ay sürdüğünü belirten üretici, “Bu süreçte her aşamaya dikkat ederek, tüketime uygun kömürler elde ediyoruz,” dedi.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde babasından öğrendiği mangal kömürcülüğü mesleğini 35 yıldır sürdüren Kenan Güngör, yıllık ortalama 60 ton ürünü tedarikçi firmalar aracılığıyla ABD ve Avrupa'ya ihraç ediyor.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde babasından öğrendiği mangal kömürcülüğü mesleğini 35 yıldır sürdüren Kenan Güngör, yıllık ortalama 60 ton ürünü tedarikçi firmalar aracılığıyla ABD ve Avrupa'ya ihraç ediyor.