Çanakkale’de tarih ve deniz iç içe gençlere ücretsiz dalış ve yelken deneyimi

Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında Çanakkale'de 3-6 Eylül'de düzenlenecek ücretsiz dalış ve yelken etkinlikleri için kayıtlar 29 Ağustos'ta başlıyor.

Yayın Tarihi: 28.08.2026 13:09
Güncelleme Tarihi: 28.08.2026 13:09

Çanakkale’de tarih ve deniz iç içe gençlere ücretsiz dalış ve yelken deneyimi

Çanakkale'de festival etkinlikleri:

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı çocuk ve gençlere yönelik iki ücretsiz etkinlik düzenliyor. 'Tarihe Saygı Anı Dalışı' ve 'Yelken Sürüşü', Çanakkale'nin tarihî atmosferi ile deniz sporlarını bir araya getirerek katılımcılara farklı bir deneyim sunmayı amaçlıyor.

Kayıt ve kontenjan bilgileri:

Kayıtlar 29, 30 ve 31 Ağustos tarihlerinde Çanakkale Kordonu'nda, Truva Atı karşısında kurulacak Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı standında alınacak. Kayıtlar üç gün boyunca 16.00-00.00 saatleri arasında yapılacak. 'Tarihe Saygı Anı Dalışı' için kontenjan 400 kişi, 'Yelken Sürüşü' için kontenjan 240 kişi ile sınırlı olacak. Katılımcılar iki etkinlikten yalnızca birine kayıt yaptırabilecek ve kayıt sırasında etkinliğin yapılacağı gün ile kontenjan durumuna göre sabah veya öğleden sonra seanslarından uygun olanı tercih edebilecek.

Tarihe saygı anı dalışı:

3, 4, 5 ve 6 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek 'Tarihe Saygı Anı Dalışı' etkinliğine 12 yaş ve üzeri katılımcılar kabul edilecek. Uygulama, Anadolu Hamidiye Tabyaları içinde Revgan Restaurant yanında oluşturulacak alanlarda yapılacak; uzmanlar eşliğinde gerekli hazırlıkların ardından scuba dalış deneyimi yaşanacak. Sabah ve öğleden sonra seanslarına katılacak katılımcılar kayıt sırasında uygun seansı seçeceklerdir.

Yelken sürüşü deneyimi:

3, 4 ve 5 Eylül tarihlerinde düzenlenecek 'Yelken Sürüşü' etkinliğine 7-25 yaş arasındaki çocuk ve gençler katılabilecek. Anadolu Hamidiye Tabyaları, Revgan Restaurant yanında gerçekleştirilecek uygulamalarda katılımcılar uzmanlar eşliğinde yelken kullanmayı deneyimleme fırsatı bulacak. Seanslar sabah ve öğleden sonra olarak planlandı ve kayıt sırasında tercih edilebilecek.

İki etkinlikte toplamda 640 katılımcının ağırlanması planlanıyor: 400 kişilik dalış ve 240 kişilik yelken programı, gençlerin deniz sporlarıyla tanışmasını ve Çanakkale'nin tarihî mirasını deniz üzerinden deneyimlemelerini hedefliyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir etkinliklerle ilgili olarak şunları söyledi: "Çanakkale, tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birine ev sahipliği yaptığı gibi sualtı mirasıyla da eşsiz bir değere sahip. Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştireceğimiz ‘Tarihe Saygı Anı Dalışı’ ve ‘Yelken Sürüşü’ etkinlikleriyle çocuklarımızı ve gençlerimizi Çanakkale’nin tarihî atmosferi içerisinde denizle buluşturmayı amaçlıyoruz. Gençlerimizin hem deniz sporlarını deneyimlemelerini hem de Çanakkale’nin tarihî ve kültürel mirasını farklı bir perspektiften tanımalarını çok kıymetli buluyoruz. Tarihi yalnızca anlatmak değil, onu farklı deneyimlerle genç nesillerle buluşturmak ve yaşatmak istiyoruz. Bu vesileyle tüm çocuklarımızı ve gençlerimizi ücretsiz olarak gerçekleştireceğimiz bu özel etkinliklere davet ediyor, Çanakkale’nin eşsiz denizinde tarihle iç içe güzel bir deneyim yaşamalarını diliyorum."

Etkinliklere katılım ücretsiz olmakla birlikte, scuba dalış ve yelken sürüşü için gerekli sağlık koşullarının sağlanması önem taşıyor. Kayıt sırasında katılımcılardan sağlık durumlarını beyan eden form doldurmaları istenecek; sağlık açısından engel oluşturabilecek durumları bulunan kişilerin etkinliklere katılmaması gerektiği belirtildi. Etkinliklerin içeriği, katılım şartları, sağlık gereklilikleri, seans saatleri ve kayıt süreci hakkında detaylı bilgi Çanakkale Kordonu'nda, Truva Atı karşısında kurulacak Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı standından alınabilecek.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TARAFINDAN DÜZENLENEN TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ KAPSAMINDA...

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TARAFINDAN DÜZENLENEN TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ KAPSAMINDA ÇANAKKALE SAVAŞLARI GELİBOLU TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞI TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLECEK "TARİHE SAYGI ANI DALIŞI" VE "YELKEN SÜRÜŞÜ" DENEYİMİ, ÇOCUK VE GENÇLERİ DENİZLE BULUŞTURACAK. 3-6 EYLÜL TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER İÇİN KAYITLAR 29 AĞUSTOS'TA BAŞLAYACAK.

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.