DOLAR
40,2 -0,08%
EURO
46,89 0,29%
ALTIN
4.340,21 -0,09%
BITCOIN
4.921.166,48 -2,77%

Çanakkale'de 'Bilim Kafe' Etkinliğinde Anne Sütünün Önemi Vurgulandı

Çanakkale'deki 'Bilim Kafe' etkinliğinde, Prof. Dr. Sercan Karav, anne sütünün sağlık üzerindeki etkilerini anlattı.

Yayın Tarihi: 28.06.2025 04:05
Güncelleme Tarihi: 28.06.2025 04:47

Çanakkale'de 'Bilim Kafe' Etkinliğinde Anne Sütünün Önemi Vurgulandı

Çanakkale'de 'Bilim Kafe' Etkinliği

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından düzenlenen 'Bilim Kafe' etkinliğinde, anne sütünün sağlık üzerindeki etkileri ve bilinmeyenleri Prof. Dr. Sercan Karav tarafından paylaşıldı. Etkinlik, Truva Atı'nın karşısında bulunan Çağlar Kaynak Basketbol Sahası'nda gerçekleştirildi.

Anne Sütünün Sağlık Üzerindeki Rolü

Prof. Dr. Karav, Amerika'da yürütülen bir projede edindiği bilgileri genç araştırmacılarla paylaşarak, anne sütünün yalnızca besin olmadığını, aynı zamanda yaşam boyu sağlık için temel oluşturan bir biyolojik sistem olduğunu vurguladı. Vajinal yolla doğan bebeklerin, sağlıklı bir mikrobiyota geliştirme şansının daha yüksek olduğunu belirtti.

Anne Sütünün Biyolojik Özellikleri

Karav, anne sütünün içeriğindeki oligosakkaritlerin, sağlıklı mikroorganizmaların hayatta kalmasına yardımcı olduğunu belirterek, "Bunlar yalnızca anne sütünde bulunan bileşiklerdir ve mikrobiyota oluşumunda kritik rol oynamaktadır" dedi.

Sezaryen ve Anne Sütü ile İlişkisi

Anne sütü ile beslenen bireylerin daha sağlıklı bir hayat sürdüğünü ifade eden Karav, "Gelişmiş ülkelerde, sezaryen doğum veya anne sütünün erken kesilmesiyle sağlık sorunlarının arttığını gözlemliyoruz" diye konuştu.

Anne Sütü Tüketimi Önerileri

Anne sütü haricindeki sütlerin bebekler üzerindeki etkileri konusunda da bilgi veren Karav, "Bebeklerin en az 6 ay ile 1 yıl arasında kesinlikle anne sütü alması gerekmektedir. Bunun öncesinde alternatif bir besin önerilmemelidir" dedi. Yaş ilerledikçe, formül sütler ve diğer süt türlerinin devreye girmesi gerektiğini ifade etti.

Etkinlikte Yöresel Peynir İkram Edildi

Etkinlikte ayrıca, ÇOMÜ Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Biga Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Uygulama Birimi tarafından üretilen yöresel peynir çeşitleri katılımcılara sunuldu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma Dekanlığı Dekanı Prof. Dr. Sercan Karav...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma Dekanlığı Dekanı Prof. Dr. Sercan Karav (fotoğrafta), Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) ülke genelindeki üniversitelerde başlattığı "Bilim Kafe" etkinliğinde, anne sütünün bilinmeyenlerini anlattı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma Dekanlığı Dekanı Prof. Dr. Sercan Karav...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma Dekanlığı Dekanı Prof. Dr. Sercan Karav (fotoğrafta), Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) ülke genelindeki üniversitelerde başlattığı "Bilim Kafe" etkinliğinde, anne sütünün bilinmeyenlerini anlattı.