Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2025 Yılı Bütçesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, 2025 yılı için deprem sonrası istihdam stratejilerini açıkladı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 4 il ve 2 ilçede Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında ilave 10 bin iş gücü sağlanacağı belirtildi.
Uzaktan Çalışma ve Yeni İş Modelleri
Işıkhan, Kovid-19 salgını ile birlikte uzaktan ve hibrit çalışma modellerinin yaygınlaştığını, bu durumun iş güvencesi ve çalışan hakları adına yeni düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Diğer ülkelerin benzer ihtiyaçları karşılamak amacıyla mevzuat altyapılarını oluşturduklarını söyledi.
Göçmen İşçiler ve Sosyal Haklar
Bakan, göçmen işçilerin sosyal haklarının korunması ve entegrasyon süreçlerinin geliştirilmesi konularında yeni düzenlemeler yaptıklarını ifade etti. Düşük gelirli kesimlere yönelik destekleyici politikaların artırılmasının önemine dikkat çekerek, düşük gelirli çalışanların yaşayış kalitesinin artırılmasını hedeflediklerini belirtti.
İstihdamın İyileştirilmesi ve Hedefler
Işıkhan, depremden etkilenen 11 ilde 4/a sigortalı çalışan sayısının büyük oranda dengelendiğini, hatta bazı şehirlerde deprem öncesi seviyenin üzerine çıktığını duyurdu. Bu çerçevede, 2025 yılı için yapılacak 10 bin TYP istihdamı müjdesini verdi.
Ulusal İstihdam Stratejisi
Bakan Işıkhan, 'Ulusal İstihdam Stratejisi'nin yakında kamuoyuyla paylaşılacağını ve bu stratejinin dijital ve yeşil dönüşümle birlikte iş gücü piyasasında adaleti sağlama amacı taşıdığını açıkladı.
Asgari Ücret ve Çalışanların Yanında Yer Alma
Asgari ücretin, reel olarak %254 artırılarak 17 bin 2 lira seviyesine ulaştığına dikkat çeken Işıkhan, ayrıca işçilere sağlanan 34 milyar lira asgari ücret desteğinden bahsetti. Memurlara sağlanan maaş artışlarının da altını çizdi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Stratejisi
Işıkhan, iş sağlığı ve güvenliği alanında Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Strateji Belgesi oluşturma çalışmalarına da başladıklarını, iş yerlerinde yapılan denetimlerin sonuçlarını ve işçinin alacaklarına dair düzenlemeleri aktardı.
Bakan, Türkiye'nin iş gücü piyasasının yeni dinamiklerine uygun olarak, iş barışını ve sosyal güvenliği güçlendirecek yeni bir İş Kanunu tasarısının hazırlandığını belirtti.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan (ortada), komisyona katıldı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan (ortada), komisyona katıldı.