Çalışma hayatının gelecek 50 yılı için yol haritası: HAK-İŞ’in 51. yıl çalıştayı

HAK-İŞ, 51. kuruluş yıldönümünde Ankara’da 'Türkiye’de çalışma hayatının gelecek 50 yılı' çalıştayı düzenledi; vergi adaleti, yeşil dönüşüm ve Filistin gündeme geldi.

Yayın Tarihi: 20.10.2026 16:09
Güncelleme Tarihi: 20.10.2026 16:09

Çalışma hayatının gelecek 50 yılı için yol haritası: HAK-İŞ’in 51. yıl çalıştayı

HAK-İŞ 51. kuruluş yıldönümü çalıştayı:

HAK-İŞ, kuruluşunun 51. yılı etkinlikleri çerçevesinde Ankara’da bir otelde 'Türkiye’de Çalışma Hayatının Gelecek 50 Yılı Çalıştayı' düzenledi. Etkinlikte yeşil dönüşüm ve adil geçiş, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal devlet, haklar ve politika konuları masaya yatırıldı. Çalıştaya siyasi parti temsilcileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları katılım sağladı.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, geçmiş 50 yıllık tecrübelerin ışığında 100. yıl vizyonu oluştururken geleceğe dönük hedefleri farklı görüş ve önerilerle güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti. Program, çalışma hayatının öncelikli sorunlarını ve uzun vadeli dönüşümün gerektirdiği politika önerilerini tartışmaya açtı.

Vergi adaleti vurgusu:

Arslan, mevcut vergi düzeninin çalışanlar açısından adil olmadığını savunarak özellikle ücretliler için vergi oranlarındaki dengesizliğe dikkat çekti. Arslan, kentlerde işe yeni başlayan bir işçi ile emekliliği gelmiş bir işçi arasında vergi yükünde fark olmadığını; aile yükümlülükleri ve harcama kalemlerinin vergiden düşülememesinin sorun yarattığını ifade etti.

Konuşmasında, verginin alınmasına itirazları olmadığını, ancak "verginin adil olmasını istiyoruz" diyerek HAK-İŞ’in önerisini şöyle özetledi: "HAK-İŞ, çok kazananın çok verdiği, az kazananın az vergi verdiği bir sistemi öneriyor". Arslan ayrıca son yıllarda vergi makaslarının daraldığını, birçok çalışanın kısa sürede daha yüksek vergi dilimlerine girdiğini ve bunun ücretlerin reel alım gücünü olumsuz etkilediğini söyledi.

Filistin ve Gazze mesajı:

Çalıştayda dış politika ve insani konular da gündeme geldi. Arslan, Filistin’de yaşananlara ilişkin olarak Gazze’nin önemine vurgu yaparak, bu konuyu sadece insani bir trajedi olarak değil, Türkiye’nin geleceği açısından da önemli bir sorun olarak gördüklerini belirtti. Arslan, Osmanlı tarihine atıfla 'o toprakların bize ihtiyacı olduğunu' vurguladı ve Gazze’nin özgürlüğünün sağlanmasının sorumlulukları arasında olduğunu söyledi.

Arslan, Gazze’nin düşmesinin bölgesel etkilerine dikkat çekerek, bölgedeki istikrarın Türkiye’nin güvenliğiyle doğrudan ilişkili olduğunu aktardı.

Asgari ücrette sıklaşan değerlendirme talebi:

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de asgari ücretin yetersizliğine dikkat çekti. Destici, asgari ücret tespitinin yılda bir kez yapılmasının enflasyon karşısında çalışanları savunmasız bıraktığını söyledi ve bir öneri olarak "Asgari ücret tespit komisyonu senede iki kere toplansın" veya zam anlaşmasına 6 aylık enflasyon farkının eklenmesi gerektiğini belirtti.

Destici, diğer çalışanlar ve emekliler 6 ayda bir enflasyon farkı alırken asgari ücretin bu mekanizmanın dışında kalmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Çalıştay, kısa ve uzun vadeli politika önerilerinin yanı sıra sosyal tarafların görüşlerinin alınmasıyla çalışma hayatının önümüzdeki 50 yılına dönük tartışmaların zeminini oluşturdu. Etkinlikte öne çıkan başlıklar, vergi adaleti, sosyal koruma, iş güvenliği ve bölgesel insani meseleler oldu.

HAK-İŞ GENEL BAŞKANI MAHMUT ARSLAN KONUŞMA YAPTI

HAK-İŞ GENEL BAŞKANI MAHMUT ARSLAN KONUŞMA YAPTI

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.