Moğollar konseriyle başlayan festival sinema ve müziği buluşturdu
Nilüfer Belediyesi ile Çalı Çevre ve Kültür Derneği (ÇEKÜDER) iş birliğiyle düzenlenen 10. Çalı Köy Filmleri Festivali, ilk gününü Müslüm Gürses kuşağının köklü sesi Moğolların konseriyle açtı. Çalı Futbol Sahası’nı dolduran izleyiciler, grubun film müziklerinden başlayan repertuarı ve sevilen şarkılar eşliğinde keyifli saatler geçirdi.
Açılış ve konser atmosferi:
Moğollar, festivalin ilk yılında da sahneye çıktıkları Çalı'da, on yıl aradan sonra yeniden sanatseverlerle buluştu. Grup, açılışta Selvi Boylum Al Yazmalım, Devlerin Aşkı ve Ağrı Dağı Efsanesi gibi filmlerin müziklerini çalarak seyircinin duygularına dokundu; alanı dolduran kalabalığın katılımıyla şarkılar birlikte söylendi.
Konserin ardından alanda yapılan etkinlikler, izleyicilerin festivale olan ilgisini ve katılım çeşitliliğini gözler önüne serdi. Farklı kuşaklardan katılımcıların bir araya geldiği mekan, festivalin kolektif yapısını ve kapsayıcı atmosferini yansıttı.
Festivalin kökeni ve mesajları:
Açılışta konuşan Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz, festivalin ilk yıldan itibaren her yıl üzerine koyularak büyüdüğünü vurguladı. Karagöz, etkinliğin bir gençlik hayali olarak başladığını ve 1934 yılında Çalı’da çekilen "Aysel Bataklı Damın Kızı" filmine dayanarak şekillendiğini hatırlattı. Karagöz, farklı yaş gruplarının aynı alanda buluştuğu festivalin zenginliğine dikkat çekti.
ÇEKÜDER Başkanı Sadık Emre Sakin ise onuncu yılda sahnedeki kalabalıktan duydukları memnuniyeti dile getirdi ve organizasyonun geçmişini Moğollar ile bağdaştırarak bu anların önemini vurguladı. Çalı Mahalle Muhtarı Kaan Doğan da festivalin büyümesinin mahalleye verdiği değeri ifade etti.
Film gösterimleri ve söyleşiler:
Açılış programının ardından gösterimi yapılan İdea filmi, ardından düzenlenen yönetmen söyleşisiyle festival programını zenginleştirdi. Gösterimin sonunda moderatör Mehmet Açar moderatörlüğünde yönetmen Tayfun Pirselimoğlu ile gerçekleştirilen söyleşi, izleyicilere film yapımı ve anlatı üzerine doğrudan bir pencere sundu.
Festival, pazar akşamına kadar sürecek olup programda film gösterimleri, söyleşiler ve atölyeler yer alıyor. İlk günün coşkusu, etkinliğin hem yerel kimliğini hem de sinema ve müzik buluşmasını güçlendirerek devam edeceğinin işaretini verdi.
10. ÇALI KÖY FİLMLERİ FESTİVALİ’NİN İLK GÜNÜ MOĞOLLAR’IN MUHTEŞEM KONSERİ İLE BAŞLADI. MÜZİKSEVERLERLE KEYİFLİ DAKİKALAR GEÇİREN GRUP, SEVİLEN PARÇALARINI SANATSEVERLERLE SESLENDİRDİ. DAHA SONRA İDEA FİLMİNİ İZLEYEN SİNEMASEVERLER, KEYİFLİ ETKİNLİKLERLE İLK GÜNÜ TAMAMLADI.