Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

C vitaminini takviyelerde aramayın! Bu besinlerde cayır cayır C vitamini var

C vitamini, bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileriyle bilinerek zinde kalmak ve hastalıklardan korunmak için önemli bir vitamin olarak kabul edilmektedir. Bu kritik vitamin, birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunurken, besinler aracılığıyla alınabilir. Ayrıntılar haberimizde...

Yayın Tarihi: 07.01.2024 22:02
Güncelleme Tarihi: 07.01.2024 22:02

C vitaminini takviyelerde aramayın! Bu besinlerde cayır cayır C vitamini var

Portakal, lahana, karnabahar, patates, ıspanak ve maydanoz gibi sebzeler, C vitamini bakımından zengin kaynaklar arasında yer alır. Turunçgiller ve kavun gibi meyveler de C vitamini içeriği açısından oldukça değerlidir. Özellikle portakal, greyfurt, kuşburnu ve mandalina, günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için ideal meyveler arasında bulunmaktadır.

C vitamini içeren gıdalardan tam fayda sağlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, bu meyve ve sebzelerin metal bıçak veya doğrayıcılarla temasını önlemektir. Ayrıca, bu meyvelerin kabuklarıyla tüketilmesi, vitaminin korunmasına yardımcı olabilir.

EN YÜKSEK C VİTAMİNİ İÇİREN GIDALAR

c vitamin

C vitamini bakımından zengin gıdalar arasında öne çıkanlar şunlardır:

Mandalina

Portakal

Kivi

Greyfurt

Çilek

Ananas

Limon

Domates

Kırmızı ve yeşil biber

Taze kuşburnu

Mayısdanoz

Roka

GÜNDE NE KADAR C VİTAMİNİ ALINMALIDIR?

Günlük ve dengeli beslenme alışkanlıkları, sebze ve meyve tüketimiyle birleştiğinde, kişiler genellikle C vitamini eksikliğiyle karşılaşmazlar. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için düzenli ve doğru beslenmeye özen göstermek önemlidir.

C Vitamini ve Sağlık:

C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle öne çıkar. Enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu koruyan bu vitamin, aynı zamanda kronik hastalıklara karşı direnci artırır, kan lipidlerini dengeler, gut ataklarını önler ve demir emilimini artırarak bilişsel fonksiyonları güçlendirir.

Sağlık Bakanlığı'nın beslenme rehberine göre, günlük C vitamini ihtiyacı 15-17 yaş arasındaki gençlerde en fazla ihtiyaç duyulan dönemdir ve bu ihtiyaç 80 mg olarak belirlenmiştir. Yetişkin bireylerin günlük C vitamini alımının da 80 mg olması önerilmektedir.