Büyükakın'dan İzmir'e: "Sabır diliyorum"
Mecliste projeye yönelik eleştirilere yanıt
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, mayıs ayı meclis toplantısının ikinci oturumunda, İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği projesi hakkındaki eleştirileri yanıtladı. Büyükakın, eleştirilere karşılık verirken İzmir Körfezindeki altyapı sorunlarını örnek gösterdi ve yapılan çalışmanın gerekçelerini açıkladı.
Büyükakın, CHP grubunun yönelttiği eleştirilerin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın açıklamalarında "ciddi bir manipülasyon" olduğunu belirtti. Bakanlık tarafından ortaya konan önceliğin açık olduğunu söyledi: "Önce arıtma tesislerini çalıştırın, yağmur suyu hatlarını kanalizasyon hatlarından ayırın. Altyapı yatırımını yapın, sonra dip çamuru temizliği çalışmasını birlikte yapalım."
Altyapı önceliği ve arıtma tesislerinin rolü
Başkan Büyükakın, Kocaeli'de 23 arıtma tesisinin işletmede olduğunu ve bu tesislerin sayesinde yılda yaklaşık 130 bin ton çamurun denize gitmesinin engellendiğini ifade etti. Büyükakın, altyapı çalışmaları tam olarak yapılmadan dip çamuru temizliğinin anlamsız olduğunu şöyle özetledi: "Denize çamur gitmeye devam ederken dip çamurunu temizlemenin mantığı olmaz."
Ayrıca İzmir için yöneltilen "Gelin siz yapın" taleplerine değinen Büyükakın, Kocaeli modelinde projenin bütçesinin üçte birinin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını, yaklaşıklı 50 milyon dolar tutarındaki kısmın Büyükşehir bütçesinden çıktığını ve toplamda yaklaşık 2,5 milyar TL kaynağın Büyükşehir bütçesinden karşılandığını belirtti.
Sonuç: İfşa ve çağrı
Büyükakın, İzmir'deki yaklaşımı eleştirerek, "İzmir Körfezi bu milletin değil mi?" türündeki söylemleri akla ziyan bulduğunu söyledi ve belediyenin öncelikle arıtma tesislerini çalıştırması ile yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını ayırması gerektiğini vurguladı. Bu koşullar sağlanmadan denizin temizlenmesinin anlamlı olmayacağını ifade etti ve kamuoyunun "ciddi şekilde manipüle edildiğini" savundu.
"Buradan İzmir’e de sabır diliyorum. İnşallah orası da yakın zamanda AK Parti belediyeciliğiyle tanışır" sözleriyle konuşmasını tamamladı.
KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TAHİR BÜYÜKAKIN, İZMİT KÖRFEZİ DİP ÇAMURU TEMİZLİĞİ PROJESİNE YÖNELİK ELEŞTİRİLERE, İZMİR KÖRFEZİ'NDEKİ ÇEVRE SORUNLARINI ÖRNEK GÖSTEREREK YANIT VERDİ.