Butko zeytini Çoruh Vadisi'nde elle hasatla üretim ve tescil hedefliyor

Artvin'in Yusufeli Yağcılar köyünde teraslarda yetişen Butko zeytininde elle hasat başladı; 2026'de 700 ton zeytin ve 80 ton zeytinyağı hedefleniyor.

Yayın Tarihi: 20.10.2026 16:45
Güncelleme Tarihi: 20.10.2026 17:22

Butko zeytini Çoruh Vadisi'nde elle hasatla üretim ve tescil hedefliyor

Hasat başladı ve saha ziyareti:

Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Yağcılar köyünde, Çoruh Vadisi'nin kendine özgü iklim şartlarında yetişen Butko zeytini için hasat sezonu açıldı. Eğimli arazilerde kurulan teraslarda bulunan ağaçlardan ürünler büyük ölçüde elle toplanıyor.

Köydeki hasat çalışmalarına katılan Vali Dr. Turan Ergün, üreticilerle bir araya gelerek hem sahada inceleme yaptı hem de hasat sürecine destek verdi. Zorlu arazilerde yürütülen üretimin emek yoğun olduğunu vurguladı.

Rekolte, işleme kapasitesi ve verim farkı:

Vali Ergün'ün verdiği bilgiye göre Artvin genelinde 2026 yılı için 700 ton sofralık zeytin ve 80 ton zeytinyağı üretimi hedefleniyor. Kentte Merkez, Ardanuç ve ağırlıklı olarak Yusufeli ilçelerinde zeytin yetiştiriciliği yapılıyor.

İlde yaklaşık 900 dekar alanda 25 bin zeytin ağacı bulunuyor. Yağcılar köyünde ise üretim 173 dekar alanda sürüyor. Köydeki iki zeytinyağı işleme atölyesinin toplam kapasitesi yaklaşık 150 ton zeytin işleme ve 40 ton zeytinyağı elde etme düzeyinde; bu atölyelerden birinin bu yıl faaliyete geçirilmesi planlanıyor.

Butko çeşidinin diğer zeytinlere kıyasla yağ verimi de öne çıkıyor: genel ortalamada 6 kilogram zeytinden 1 kilogram yağ elde edilirken, Butko'da aynı miktar yağ için yaklaşık 4-4,5 kilogram zeytin gerekiyor. Bu verim avantajı üretimin ekonomik değerini artırıyor.

Yaygınlaştırma, fidan çalışmaları ve tescil süreci:

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen zeytin çelikleme ve fidan üretimi çalışmalarıyla üretimin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu yıl farklı bölgelere yaklaşık 2 bin zeytin ağacı dikildi ve önümüzdeki dönemde dikim çalışmalarının artırılması planlanıyor.

Barajların etkisiyle bölgedeki iklimin yumuşaması, zeytin yetiştirilen alanların 600–700 metre rakıma kadar yükselmesine imkan verdi. İl Özel İdaresi, Orman Bölge Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ortak çalışmalarıyla üreticilere destek sağlanıyor.

Butko zeytininin tanınırlığını artırmak amacıyla Artvin Ticaret Borsası ile yürütülen coğrafi işaret tescil çalışmaları önemli aşama kaydetti; tescil süreci devam ediyor. Ayrıca İl Özel İdaresinin yöresel ürünleri değerlendirme girişimleri kapsamında ARTTUR aracılığıyla Butko zeytinyağı internet ve mağaza satışına sunuluyor.

Hasadın tamamlanmasının ardından Vali Ergün ve beraberindekiler köydeki üretim tesisinde ilk zeytinyağı üretimini gerçekleştirdi ve üretilen yağın tadına baktı. Yetkililer, üreticilere yönelik tarımsal desteklerin sürdürüleceğini bildirdi.

RTVİN’İN YUSUFELİ İLÇESİNDE, ÇORUH VADİSİ’NİN KENDİNE ÖZGÜ İKLİMİNDE YETİŞEN BUTKO ZEYTİNİNDE...

RTVİN’İN YUSUFELİ İLÇESİNDE, ÇORUH VADİSİ’NİN KENDİNE ÖZGÜ İKLİMİNDE YETİŞEN BUTKO ZEYTİNİNDE HASAT BAŞLADI. YAĞCILAR KÖYÜNDE ÜRETİCİLERLE HASADA KATILAN ARTVİN VALİSİ DR. TURAN ERGÜN, KENT GENELİNDE BU YIL 700 TON SOFRALIK ZEYTİN VE 80 TON ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ BEKLENDİĞİNİ BİLDİRDİ.

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.