
Bursa Teknik Üniversitesi'nden Önemli Bir Buluş
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, arı ekmeğinin endüstriyel ve tıbbi alanlardaki kullanımı için geliştirdikleri buluşla ABD'den patent aldı. Bu önemli gelişme, üniversitenin araştırma ve inovasyon potansiyelini bir kez daha ortaya koydu.
Patent Detayları ve Geliştiriciler
BTÜ Rektörlüğü'nden yapılan açıklamada, buluşun "Arı Ekmeği Vasıtasıyla Antimikrobiyal Aktivitesi Geliştirilmiş Polimer Biyokompozitler ve Bunların Üretim Yöntemi" başlığı altında geliştirildiği ifade edildi. Geliştiren akademisyenler arasında; Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar, Biyomühendislik Bölümü'nden Doç. Dr. Gökçe Taner, Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi'nden kalp damar cerrahisi doktoru Doç. Dr. Faruk Toktaş yer almaktadır.
Buluşun Kullanım Alanları
Arı ekmeğinden elde edilecek biyokompozit nanoliflerin kullanımı, yapay damarlar, protezler, doku destek materyalleri, kanama durdurucuların yanı sıra yara enfeksiyonları ve açık yaralara uygulanan bakım ürünlerinde değerlendirilebilecek. Ayrıca, immünsüpresif ya da organ nakli hastalarında da etkili bir çözümler sunabilir.
Üniversitenin Vizyonu ve Başarıları
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, yapılan buluşun uluslararası patent alma başarısının, üniversitenin bilimsel üretkenliği ve topluma katkı hedeflerinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Çağlar, akademisyenleri bu başarılarından dolayı tebrik ederken, "Araştırma, geliştirme ve yenilikçilik odaklı bu başarılar, üniversitemizin vizyonu için oldukça değerlidir," ifadelerini kullandı.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenlerinin, arı ekmeğinin endüstriyel ve tıbbi alanda kullanımına yönelik buluşu, ABD'den patent aldı. BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar, Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Taner, Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi kalp damar cerrahisi doktorlarından Doç. Dr. Faruk Toktaş tarafından geliştirilen "Arı Ekmeği Vasıtasıyla Antimikrobiyal Aktivitesi Geliştirilmiş Polimer Biyokompozitler ve Bunların Üretim Yöntemi" başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun ardından ABD'den de patent elde etti.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenlerinin, arı ekmeğinin endüstriyel ve tıbbi alanda kullanımına yönelik buluşu, ABD'den patent aldı. BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar, Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Taner, Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi kalp damar cerrahisi doktorlarından Doç. Dr. Faruk Toktaş tarafından geliştirilen "Arı Ekmeği Vasıtasıyla Antimikrobiyal Aktivitesi Geliştirilmiş Polimer Biyokompozitler ve Bunların Üretim Yöntemi" başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun ardından ABD'den de patent elde etti.