DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.901,44 -0,06%
BITCOIN
3.780.504,69 0,12%

Bursa'nın 'su sigortası' Uludağ: Yağış ve kar örtüsündeki azalma su tasarrufu çağrısını güçlendiriyor

Meteoroloji verilerine göre yağışlar son 52 yılın en düşük seviyesinde; Uludağ'da kar örtüsü son 10 yılda yüzde 50 azaldı. Başkan Bozbey su tasarrufu çağrısı yaptı.

Yayın Tarihi: 14.12.2025 16:27
Güncelleme Tarihi: 14.12.2025 16:41

Bursa'nın 'su sigortası' Uludağ: Yağış ve kar örtüsündeki azalma su tasarrufu çağrısını güçlendiriyor

Bursa'nın su güvenliği: Uludağ'daki kar ve yağış kaybı alarm veriyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 1 Ekim 2024 - 30 Eylül 2025 dönemini kapsayan '2025 Su Yılı Raporu', bölgedeki su rejiminde belirgin bir düşüşe işaret ediyor. Bursa için kritik önemde olan Uludağ'daki kar örtüsü ve kentin yağış rejimindeki değişimler, yerel yönetimi ve halkı su tasarrufuna çağırdı.

Meteoroloji verileri: Yağışlarda tarihsel düşüş

Rapora göre metrekareye düşen ortalama yağış miktarı 422,5 mm olarak ölçüldü ve uzun yıllar ortalamasının %26 altında kaldı. Bu değer, kayıtlara geçen son 52 yılın en düşük yağış seviyesi olarak kaydedildi ve yeraltı su kaynaklarının beslenmesinde azalma riski oluşturdu.

Uludağ'da kar örtüsü ve sıcaklık artışı

Uludağ, Bursa'nın ana su kaynağı ve 'su sigortası' konumunda olmasına rağmen iklim etkileri burada da belirgin şekilde hissediliyor. Son 10 yılda dağdaki kar örtüsünde yüzde 50'ye varan azalma gözlendi. Kar örtüsünün örnek verileri şöyle:

- 2015: 266 gün karla kaplı; maksimum kalınlık 187 cm.

- 2024: 100 gün karla kaplı; maksimum kalınlık 93 cm.

- 2025'in ilk altı ayında anlık maksimum kar kalınlığı 131 cm olarak ölçüldü, ancak artan sıcaklık nedeniyle erime hızı yüksek bulundu.

Uzun dönemli sıcaklık analizleri (1970-2024) Bursa merkezde ortalama sıcaklığın 2 derece, Uludağ zirvesinde ise 3 derece arttığını gösteriyor. Bu ısınma, buharlaşmayı hızlandırarak yağışların yeraltı sularını yeterince beslemeden atmosfere karışmasına yol açıyor. Zirvedeki yağış miktarının ortalamanın 30 milimetre altında olması ve bölgede son 10 yılda su miktarında gözlenen %30 civarında düşüş kent su güvenliğini doğrudan tehdit ediyor.

Belediye açıklamaları: Tasarruf çağrısı ve alınan önlemler

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Doğancı ve Nilüfer barajlarında incelemelerde bulundu. Başkan Bozbey, geçtiğimiz aylarda yağış azalması nedeniyle kentte kısa süreli su kesintilerinin yaşandığını hatırlatarak alınan tedbirler sayesinde daha büyük bir krizin önlendiğini belirtti. Bozbey, halkı yeniden su tasarrufuna davet etti ve sürdürülebilir su kullanımının önemine vurgu yaptı.

Başkan Bozbey'in vurguladıkları arasında şu noktalar öne çıktı: Bursa'nın ana su damarının Uludağ olduğu, Uludağ'a yeterli kar yağmadığı ve bunun kentin su teminini zorlaştırdığı. Bozbey, artık şikayet etme yerine çözüm üretme döneminde olduklarını ve bilim insanlarının verilerini dikkate alan bir yönetim anlayışıyla çalıştıklarını ifade etti.

Altyapı çalışmaları ve kısa vadeli çözümler

Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda, Çınarcık Barajı bypass hattı hayata geçirildi. Bu sayede günlük ortalama 100 bin metreküp su Çınarcık Barajı'ndan alınarak kentle buluşturuldu. Ayrıca Çınarcık Barajı'nın arıtma tesisinin yakın zamanda devreye alınacağı bildirildi; bu adımın kente kısa vadede nefes aldırması hedefleniyor.

Çalışmalarda destek veren DSİ Bölge Müdürlüğü ve katkılarından dolayı Bursa Valisi Erol Ayyıldız ile emeği geçen kurumlara teşekkür edildi.

Sonuç: Tasarruf ve sürdürülebilirlik öncelik

Mevcut veriler Bursa için su kaynaklarında hem nicelik hem de rejim açısından değişimler olduğunu gösteriyor. Yerel yönetim alınan altyapı tedbirleri ve halkın gösterdiği tasarruf hassasiyeti sayesinde daha ağır bir tablonun önüne geçtiğini belirtiyor. Ancak uzun vadede kentin su güvenliğinin sağlanması için sürdürülebilir su anlayışının yerleştirilmesi ve her ölçekte tasarrufun sürdürülmesi gerektiği vurgulanıyor.

YAĞIŞLARIN SON 52 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİĞİNE VE ULUDAĞ’DAKİ KAR ÖRTÜSÜNÜN SON 10 YILDA...

YAĞIŞLARIN SON 52 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİĞİNE VE ULUDAĞ’DAKİ KAR ÖRTÜSÜNÜN SON 10 YILDA YÜZDE 50’YE VARAN ORANDA AZALDIĞINA DİKKAT ÇEKEN BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA BOZBEY, YENİDEN SUSUZLUK YAŞAMAMASI ADINA TÜM VATANDAŞLARI SUYU TASARRUFLU KULLANMAYA DAVET ETTİ.

YAĞIŞLARIN SON 52 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİĞİNE VE ULUDAĞ’DAKİ KAR ÖRTÜSÜNÜN SON 10 YILDA...

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.