Bursa'da şehir dışına hiç çıkarmadığı araca İstanbul otoyollarından icra takibi
Bursa'da ikamet eden ve aracını aldığı günden beri şehir dışına çıkarmayan bir vatandaşa, İstanbul otoyollarından kesildiği iddia edilen geçiş ücretleri ve cezalar nedeniyle icra takibi başlatıldı. Vatandaş, söz konusu yolları hiç kullanmadığını belirterek hukuki süreç başlattı.
Olayın ayrıntıları
Mağdurun iddiasına göre, aracını satın aldığı günden bu yana şehir dışına dahi çıkarmadığı halde, İstanbul'daki otoyol işletmesi tarafından binlerce liralık borç ve ceza yansıtıldı. İddiaya göre bu taleple ilgili herhangi bir ön uyarı veya tebligat gönderilmeden doğrudan icra takibine geçildi.
Avukatın açıklamaları
Mağdur vatandaşın avukatı Av. Yasin Uğur yaşanan durumu yargıya taşıdı. Uğur, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Müvekkilim, aracını satın aldığı günden bu yana Bursa sınırları dışına dahi çıkarmamıştır. Hayatında bir kez bile kullanmadığı, kilometrelerce uzaktaki İstanbul otoyollarından müvekkilimin plakasına hayali geçiş ücretleri ve cezalar yansıtılmıştır. Sistemlerin hiçbir kontrol mekanizması işletilmeden, 'nasıl olsa öderler' mantığıyla doğrudan icra takibi başlatılması kabul edilemez bir hukuksuzluktur. Bursa’dan çıkmayan araca İstanbul’dan icra göndermek, vatandaşı açıkça mağdur etmektir."
Uğur ayrıca bu tür vakaların ya Plaka Tanıma Sistemi (PTS) okuma hatalarından ya da yasa dışı yollarla basılan ikiz plaka kullanımından kaynaklanabileceğine dikkat çekti ve "Burada ya ciddi bir sistem işgüzarlığı var ya da müvekkilimin plakasını kopyalayan sahte bir araç İstanbul yollarında cirit atıyor. Her iki durumda da devletin ve özel şirketlerin denetim yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyip, faturayı hiçbir şeyden haberi olmayan masum vatandaşa kesmek ne vicdani ne de hukukidir. İcra takibine karşı gerekli hukuki itirazlarımızı başlattık. Müvekkilimin uğradığı maddi ve manevi zararların sonuna kadar takipçisi olacağız."
Mağdurun beyanı ve uzman uyarısı
Mağdur vatandaş, "Arabam kapımın önünde duruyor, Bursa dışını görmedi. Bir gün evime icra kağıdı geliyor ve İstanbul’da otoban kullandığım söyleniyor. Gitmediğim yolun, görmediğim şehrin cezasını benden istiyorlar. Adalete ve avukatıma güveniyorum" dedi.
Uzmanlar, benzer mağduriyetler yaşayan vatandaşların e-Devlet ve UYAP sistemlerini düzenli olarak kontrol etmelerini, bu tarz haksız icra takipleriyle karşılaştıklarında ise yasal süresi içinde (genellikle 7 gün) mutlaka itiraz etmeleri gerektiği konusunda uyarıyor.
BURSA’DA İKAMET EDEN VE ARACINI ALDIĞI GÜNDEN BERİ ŞEHİR DIŞINA ÇIKARMAYAN VATANDAŞA, HİÇ GİTMEDİĞİ İSTANBUL OTOYOLLARINDAN KESİLEN SAHTE/HATALI GEÇİŞ ÜCRETLERİ NEDENİYLE İCRA TAKİBİ BAŞLATILDI. "GİTMEDİĞİM YOLUN BORCU" DİYEREK DURUMA İSYAN EDEN VATANDAŞ, HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATTI.