Bursa'da ormanlara girişler 20 haziran-15 ekim arasında yasaklandı
Yasak ve kapsam
Bursa Valiliği ile Bursa Orman Yangınlarını Önleme ve Mücadele Komisyonu kararına göre, yaz mevsimiyle artan sıcaklık ve buna bağlı risk nedeniyle il genelindeki ormanlık alanlara girişler 20 haziran - 15 ekim tarihleri arasında yasaklandı. Belirlenen piknik ve mesire alanları dışında kalan tüm ormanlık alanlara araç ve yaya girişine izin verilmeyecek.
Yasaklanan faaliyetler
Ormanlık alanlarda mangal yakılması, tüp kullanılması, nargile içilmesi ve her türlü ateş yakılması yasaklandı. Ayrıca orman içi, orman bitişiği ve diğer mahallelerde anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği amacıyla ağaç, dal ve bitki örtüsünün yakılması da yasak kapsamına alındı.
Hasat ve yangın önlemleri
Ormanlık alanlara yakın bölgelerde gerçekleştirilecek ekin hasatlarında, olası yangınlara hızlı müdahale edilebilmesi amacıyla biçerdöverlere en az 2,5 ton kapasiteli ve pompalı su tankerlerinin eşlik etmesi zorunlu hale getirildi.
Sorumluluk ve denetim
Sanayi tesisleri, organize sanayi bölgeleri ve enerji nakil hatlarından sorumlu kuruluşların yangın riskine karşı gerekli tüm önlemleri alacağı bildirildi. Belediyelerden, orman kenarındaki çöp depolama alanlarının çevresinde koruma bandı oluşturması ve iş makinelerini hazır bulundurması istendi. İlçe kaymakamlıkları koordinasyonunda oluşturulan denetim ekipleri ormanlık alanlarda kontrolleri artıracak; kurallara uymayanlar hakkında idari ve adli işlem uygulanacak.
Kullanıma açık mesire alanları
Valilik tarafından vatandaşların kullanımına açık olduğu duyurulan mesire alanları şunlar: Kestel Bursa, Derekızık, Kestel Korusu, Küreklidere, Çağlayan, Tahtalı, Burhaniye, Ovaakça, Atatürk Ormanı, Saitabat, Cumalıkızık, Balaban, İnkaya, Tuzaklı, Bağlıköy, Gümüştepe Çamlık, Hüseyinalan, Güzelyalı, Gümüştepe, Akgüvercin, Dağyenice, 75. Yıl Mahallesi, Değirmenönü, Altıntaş Çamlıbel, Gürsu Kule, Kazancı, Bursa Millet Ormanı, Gemitepe, İpekyolu, Demirtaş, Kayapa, 100. Yıl, Çamsırtı, Eylültepe, Bademli, Yeniköy, Ericek Göleti, Panayır, Kapaklı, Yeşilbaş, Gürletepe, Karagöl, Su Düşen Şelalesi, Kaletepe, Nadir Kaynağı, Musakayası, Gündoğdu, Mahmudiye, Haydariye, Arap Oturağı, Kantar Dere, Oylat, Oylat Kaplıca, Beşevler, Mezit Boğazı, Dedebayırı, Boğazova 1, Boğazova 2, Kozdere, İkisular, Üç Tepe, Başalan Yaylası, Şahin Tepesi, Oylat Cam Teras, Fevziye Kanyonu, Yeşilmezit, Boğazköy, Yeniköy, Seyirtepesi, Kocayayla, Bozağaç, Yenice, Çamdağı, Karagöz, Harmancık, Görecik Yaylası ve Suuçtu Tabiat Parkı piknik, yürüyüş ve spor faaliyetleri için açık tutulacak.
Valiliğin çağrısı
Valilik, yangınların önlenmesinde vatandaşların alınan kararlara titizlikle uymalarını ve dikkatli davranmalarını istedi; herkesin duyarlı olması gerektiği vurgulandı.
AYRICA ORMANLIK ALANLARDA MANGAL YAKILMASI, TÜP KULLANILMASI, NARGİLE İÇİLMESİ VE HER TÜRLÜ ATEŞ YAKILMASINA DA İZİN VERİLMEYECEK.