Bursa'da kar yağışı Doğancı Barajı'nda su seviyesini yükseltti
Bursa'da son günlerde etkili olan kar yağışları, kentin önemli su kaynaklarından biri olan Doğancı Barajı'nda su seviyesinde artışa neden oldu. Drone ile kaydedilen görüntülerde, karla kaplı tepeler arasında baraj havzasında gözle görülür bir yükseliş izlendi.
Ancak BUSKİ yetkilileri, yağışların şu anda barajların tamamen dolmasına yetmediğini belirterek vatandaştan tasarrufa devam etmesini talep etti.
Drone görüntüleri ve su katkısı
Havadan alınan görüntüler, beyaz örtüyle kaplanan dağlık alanların ortasında yer alan Doğancı Barajı'nın dikkat çekici manzarasını ortaya koydu. Karların erimesiyle baraj havzasına ulaşan su miktarında az da olsa artış kaydedildi; buna karşın yetkililer, uzun vadeli su girdisi için kar erimesinin peyderpey yer altı sularına katkısının daha sağlıklı olduğunu vurguladı.
İklim krizi uyarısı
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Murat Demir iklim krizi uyarısında bulundu. Demir şunları söyledi: "2026 yılının ilk haftasındayız, 2025 yılını büyük bir kuraklık yaşayarak geçirdik. Önce bahara girerken zirai don yaşadık. Ardından da yıl sonlarına kadar sürecek bir kuraklık yaşadık. Bursa’nın barajları yüzde 0’ı gördü. Yer altı sularıyla şebekeyi destekleyerek Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursalılara su verdi. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün yapmış olduğu açıklamada 2050 yılında varmamız gereken sıcaklığa 2025 yılında ulaşmış olduk. Bu da iklim krizine insanlığın koşar adım gittiğinin kanıtı oldu. Son 52 yılın en kurak yılını yaşadık. Bursa bir su şehri olmasına rağmen Bursa’da susuzluk yaşadık. 2 gün öncesinde Bursa’ya yağan kar, hepimize umut verdi. 2 gün öncesinde Bursa -2 derece iken bugün 16 derece. İklim değişikliğini yaşıyoruz ve sonuçlarına katlanıyoruz"
Barajlar su üretmiyor
Demir ayrıca ormanların korunmasının baraj doluluk oranları açısından belirleyici olduğunu vurguladı: "Barajlarımızın doluluk oranı fena değil. Kar yağdı, birden eridi. Bu iyi bir şey değil mevcut karın zamanla peyderpey eriyerek yer altı sularına katkı sağlaması gerekirdi. Evet barajlarımızda su var ama barajlar su üretmiyor. Suyu üreten dağlarımız, ormanlarımızdır. Ormanlarımıza iyi bakarsak, haddinden fazla vahşi madencilik ruhsatları vermezsek, doğayı rehabilite edersek bu dağlar, ormanlar Bursa’mıza tekrar su verecektir"
BURSA’DA ETKİLİ OLAN KAR YAĞIŞLARI BARAJLARA DA OLUMLU YANSIDI. DOĞANCI BARAJI’NDA DRONE İLE KAYDEDİLEN GÖRÜNTÜLERDE, KARLA KAPLI TEPELERİN ARASINDA SU SEVİYESİNİN AZ DA OLSA YÜKSELDİĞİ GÖZLEMLENDİ.