Bursa 700. Fetih Yılı ilanı ve tanıtım toplantısı
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’nın fethinin 700. yılını 2026 boyunca düzenlenecek etkinliklerle anacaklarını açıkladı. Tanıtım toplantısı Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi; toplantıya Başkan Bozbey’in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, belediye yöneticileri, Danışma Kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademisyenler ve araştırmacılar katıldı.
Amaç ve yaklaşım
Başkan Mustafa Bozbey, hazırlıkların Ekim 2024’te başladığını belirterek 700. yılın sadece anma değil, hatırlama, anlama, sahiplenme ve geleceğe taşıma yılı olduğunu vurguladı. Bozbey, "Bursa, geçmişin mirası, geleceğin imzasıdır" sözleriyle 2026 yılının tamamını "700. Fetih Yılı" olarak ilan ettiklerini ifade etti.
Danışma Kurulu ve yönetim
Etkinlik sürecinin Kent Tarihi, Tanıtım ve Turizm Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Danışma Kurulu tarafından yönetileceği belirtildi. Kurulda Prof. Dr. Zeynep Dörtok Abacı (Bursa Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü), Prof. Dr. İsmail Yaşayanlar (Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü) ve Doç. Dr. Suna Çağaptay (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü) yer alıyor.
Tarihsel vurgu
Bozbey, Bursa’nın Osmanlı’nın ilk merkezlerinden biri olduğunu belirterek kentin 1302, 1326, 1331 ve 1335 tarihleriyle ilişkilendirilen dönüşümüne dikkat çekti. Konuşmasında Yenişehir’in Osmanlı’nın ilk merkezi oluşu, 1326’daki Bursa fethiyle payitaht kimliği kazanması ve İznik dönemi ile medrese açılışlarına ilişkin vurgular yer aldı.
Programın bileşenleri
Başlıca etkinlikler ve tarihler
Başkan Bozbey, anma törenlerinin Yenişehir Kumluk Camii’ndeki mevlit programıyla başlayacağını, Çarşıbaşı’nda dijital mapping, müzik, ışık ve sahne sanatlarının bir araya geldiği bir görsel şölen planlandığını açıkladı. Program kapsamında öne çıkan etkinlikler şunlar:
• Uluslararası sempozyum: Program tanıtımında 3-4-5 Nisan olarak yer alırken, Danışma Kurulu adına konuşan Prof. Dr. Zeynep Dörtok Abacı sempozyumun 3-5 Nisan 2026 tarihinde gerçekleştirileceğini bildirdi. Sempozyuma Amerika, Avrupa ve Türkiye’den uzman akademisyenler katılacak ve sempozyum sonunda bir kitap hazırlanacak.
• "Topraktan Gelen Hafıza" Anadolu Seramik Kültürü Sempozyumu: 14-15-16 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek.
• İstanbul Heritage Fuarı basın toplantısı: Bursa’da yapılacak ve fuara katılacak stantta 700. yıl etkinlikleri tanıtılacak.
Restorasyon, rota ve sergiler
KUDEB aracılığıyla kent mirasının bilimsel ve denetimli restorasyon süreçleri yürütülecek. Sur kapılarından türbelere ve saraylara uzanan bir hafıza rotası düzenlenecek. Restorasyon ve sergi programında öne çıkan başlıklar:
• Alaaddin Bey Camii haziresinin aslına uygun onarımı; ilk altı Osmanlı padişahının türbelerine yerleştirilecek QR kodlarla Türkçe, İngilizce ve Arapça sesli rehberlik hizmeti.
• Osmanlı hanedanlarına ait puşidelerin serim töreni; "İktidarın yüzü, gücün sembolü" sikke sergisi; Yoğurtçu Baba haziresi restorasyonu; Emir Sultan Camii hazire-mezarlık alanı restorasyonu; Tarihi Bursa Surları Fetihkapı kazamat mahali bakım onarımı.
• "Hüsn-i hat ve medeniyet" hat levhaları sergisi; "700. yılda Ortak Bellek: Çengiç Ailesi koleksiyonu" sergisi; "Yansımalar" Bursa Kent Akademisi yıl sonu sergisi; "Kutlu Rüya" sanal gerçeklik gezici sergisi.
6 Nisan’daki fetih yürüyüşünün ardından Pınarbaşı Parkı’nda orijinal İznik çinisi pano törenle açılacak. 700. yıl anısına özel bir gün pulu hazırlanacak; pullarda kuruluş dönemine ait ilk altı padişahın minyatür portreleri yer alacak.
Eğitim, çocuk ve kültür programları
Program kapsamına çocuklara yönelik atölyeler, oyun ve canlandırma alanları, müze atölyeleri, UNIMA Bursa Şubesi tarafından hazırlanmış "Fetih" konulu gölge oyunu ve gezici sergiler dahil edilecek. Pınarbaşı Parkı’nda tasarlanan zaman yolculuğu alanı çocuklara Osmanlı dönemini yaşatarak öğrenme fırsatı sunacak.
Spor, doğa ve gastronomi
700 çınar fidanı dikimi, "Fetih Kupası" adı altında Geleneksel Türk Okçuluğu Yarışması ve Uludağ zirve tırmanışı gibi etkinlikler planlandı. Gastronomi kapsamında Osmanlı mutfağı temalı festival düzenlenecek; BURFAŞ tesislerinde 700. yıl menüsü sunulacak.
Akademik hedefler ve beklentiler
Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Dörtok Abacı, Bursa’nın fethinin Osmanlı Beyliği’nden cihan devleti oluşuna uzanan süreci başlatan dönem olduğunu belirterek, sempozyum ve yıllık programın kent tarihine kalıcı katkı sağlayacak yayın ve etkinlikler üretmeyi amaçladığını söyledi. 2026 boyunca tarih, arkeoloji, edebiyat, iktisat, mimari ve sanat tarihi alanlarında panel ve söyleşiler düzenlenecek.
Kapanış ve çağrı
Başkan Mustafa Bozbey, 700. Fetih Yılı etkinliklerini Bursa sınırlarının dışına taşıyarak Bursa, Edirne ve İstanbul arasında ortak anma ve tanıtım yürütüleceğini ifade etti. Bozbey, programı "yaşanan, hissedilen ve paylaşılan" bir yıl olarak tanımlayarak kent sakinlerini ve ziyaretçileri kutlamalara katılmaya davet etti.
Toplantının soru-cevap bölümünün ardından Tiyatro Şube Müdürlüğü ve Orkestra Şube Müdürlüğü katkısıyla "Gök Kubbenin Altında Bir Gümüş Kubbe" eseri sunuldu.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA BOZBEY, BURSA’NIN FETHİNİN 700. YIL DÖNÜMÜNÜ YIL BOYUNCA DÜZENLEYECEKLERİ ETKİNLİKLERLE ONURLANDIRACAKLARINI BELİRTEREK, "BURSAMIZIN KÖKLERİNDEN ALDIĞIMIZ İLHAMLA, TARİHTEN GÜÇ ALARAK, GELECEĞE GÜVENLE BAKIYORUZ. BU YÜZDEN 700. FETİH YILI’NI YAŞANAN, HİSSEDİLEN VE PAYLAŞILAN BİR YIL HALİNE GETİRİYORUZ" DEDİ.