Her geçen gün marketlerde satılan peynirlere pes peşe zamlar getirilerek, peynirlerin üzerine alarmlar takılıyor. Vatandaşlar bir kalıp peynir içi en az 100 TL’yi gözden çıkarmak durumunda. Ekonomik olarak sıkıntılı bir dönem içerisinden geçerken sizlerin cebini bir nebze de olsun rahatlatacak güzel bir tarifte geldik. Evde artık peynir yapmanız mümkün. Doğal peynirinizi kendiniz yaparak dışardan peynir alma derdine son verebilirsiniz. Sadece üç malzeme ile yapabileceğiniz bu peynir için 25 dakika ayırmanız yeterli. Eğer evinizde kendi doğal ve tamamen organik peynirinizi yapmak istiyorsanız, bu tarif tam size göre. Hem ailenizin hem de size gelen misafirlerin bayıl bayıla yiyebileceği bu peynir tarifini bittikçe tekrardan yapabilirsiniz. Üstelik kahvaltıda hazırlayacağınız enfes bir poğaçanın içerisine de çok yakışacaktır. İşte hem lezzetli hem de pratik doğal ev yapımı peynir tarifi...
EV YAPIMI PEYNİR TARİFİ MALZEMELERİ
- 1 litre taze ve organik süt
- 2 yemek kaşığı ölçüsünde taze limon suyu ya da sirke
- İsteğe bağlı bir çay kaşığı tuz
EV YAPIMI PEYNİR TARİFİ YAPILIŞI
Evde peynir yapmanızın başlıca avantajları arasında malzemelerin doğallığı ve tazeliği yer alır. Bu yüzden mümkünse tarif başlamadan önce organik süt kullanmanızı önerebiliriz. Şimdi sütleriniz hazırsa tarifini detaylarına geçelim.
- Sütü orta ateş üzerinde ısıtmaya başlıyoruz. Ancak dikkat ederek kaynama noktasına getirmiyoruz.
- Süt hafifçe ısındığı zaman içersine limon suyunu ya da sirkeyi ekleyerek güzelce karıştırıyoruz. Birkaç dakika daha bekleyerek gözle görülür bir değişiklik olan pıhtılaşmayı gözlemlememiz şart.
- Pıhtılaşma başladığı zaman süt kesilerek suyundan ayrılmaya başlayacak. Bu aşamada bir tülbent ya da ince bir bez yardımıyla sütümüzü güzelce süzüyoruz.
- Geride kalan peynir posasını ise bir kenara alabilirsiniz. Bu posayı daha sonra kullanabilir veya dilediğiniz baharatlarla zenginleştirebilirsiniz.
- Sıvı kısmını tekrardan ateşe koyarak kaynamaya bırakıyoruz. Bu seferde süt tamamen pıhtılaşacak ve peynir suyu ayrılmaya başlayacak.
- Tekrar aynı süzme işlemini sürdürdükten sonra elde ettiğimiz peynire bağlı olarak tuz ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
- İstediğimiz şekle sokarak ya da bir kabın içersine alarak dinlendiriyoruz.
- Buzdolabının içersine birkaç saat bekledikten sonra ise kendi ev yapımı peynirimiz hazır. Herkesi şimdiden afiyet olsun!
Hem ekonomik hem de lezzetli bu tarif sayesinde dışarıdan peynir almaya son verebilirsiniz. Organik inek sütü kullanırsanız, bu tarifin çok daha lezzetli olacağına eminiz.