Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bu saatlerde uyuyanlar eyvah eyvah diyecek! İşi gücü bırakıp hastaneye gidin

Uyku alışkanlıkları ile Alzheimer hastalığı arasındaki ilişkinin ne olduğu merak ediliyor. Bilim insanları bu sorunun yanıtını bulmak için yaşlı insanlarda gündüz uykusunu araştırdı ve inanılmaz sonuçlara ulaştılar. Gündüz uykululuğunun Alzheimer hastalığının belirtisi olabileceği kanısına varıldı.

Yayın Tarihi: 22.02.2024 21:16
Güncelleme Tarihi: 22.02.2024 21:16

Bu saatlerde uyuyanlar eyvah eyvah diyecek! İşi gücü bırakıp hastaneye gidin

Gündüz uykusu genellikle uyanmanıza ve zihinsel görevleri tamamlamanıza yardımcı olur. Ancak yaşlılarda durum biraz farklı olabilir.

Son araştırmalara göre gün içinde ne kadar uzun süre uyursanız Alzheimer hastalığına yakalanma riskiniz o kadar yüksek oluyor. Bu, gündüz uykululuğunun zihinsel gerilemenin nedeni olmaktan ziyade bir sonucu olduğunu göstermektedir.

Araştırmacılar birkaç yıl boyunca yaş ortalaması 81 olan 1000'den fazla kişiyi takip etti. Katılımcılar her yıl 14 gün hareketlerini ölçen cihaz taktılar. Gündüz uykusu sabah 9 ile akşam 7 arası hareketsiz zaman olarak tanımlandı. Ayrıca katılımcılara yıllık olarak bilişsel testler uygulandı.

Araştırmanın başlangıcında katılımcıların %76'lık kesiminde bilişsel bozukluk gibi bir durumlarının olmadığı, %20'sinde ise hafif bilişsel bozukluğun olduğu belirlendi. Katılımcıların % 4'ünde de Alzheimer hastalığı vardı. Araştırmanın sonunda bilişsel açıdan sağlam olan katılımcıların gündüz uyku süreleri yılda ortalama olarak 11 dakika arttı. Bu artış hafif bilişsel bozukluk tanısı alan kişilerde 24 dakikaya, Alzheimer hastalığı tanısı alan kişilerde ise 68 dakikaya çıktı.

Bu saatlerde uyuyanlar eyvah eyvah diyecek! İşi gücü bırakıp hastaneye gidin

Ayrıca gün içinde bir saatten fazla uyuyan kişilerin Alzheimer hastalığına yakalanma riski, gün içinde bir saatten daha az uyuyanlara göre %40 daha yüksekti.

Günde en az bir defa şekerleme yapan kişilerde de risk %40 daha yüksekti. Ölüm sonrasında beyin çalışmaları, Alzheimer hastalarının dikkati sağlayan daha az nörona sahip olduğunu buldu.

Demans hastalarında gece uykusunun kalitesiyle birlikte uyku düzeni de bozulur. Ancak son araştırmalar gündüz uykululuğunun demansla da ilişkili olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar gündüz aşırı uykululuğun beyinde demansın gelişmeye başladığının bir işareti olabileceğini söylüyor.

Gündüz uykululuğunun Alzheimer hastalığına neden olup olmadığını söylemek için henüz çok erken. Ancak gündüz uykululuğu Alzheimer hastalığının bir belirtisi olabilir. Dolayısıyla gün içinde uyku alışkanlıklarınızda herhangi bir değişiklik fark ederseniz bilişsel sağlığınızı kontrol etmenizde fayda var.