Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bu hastalığa sahip olanlara geçmiş olsun! Ehliyetiniz hemen elinizden alınacak

Yeni yıla girmeden ehliyet yönetmenliğinde flaş bir değişiklik yaşandı. Türkiye de yaşayan milyonlarca sürücüyü ilgilendiren bu değişiklik trafikte yol güvenliğini sağlayacak. İşte detaylar…

Yayın Tarihi: 20.12.2023 16:44
Güncelleme Tarihi: 20.12.2023 16:44

Bu hastalığa sahip olanlara geçmiş olsun! Ehliyetiniz hemen elinizden alınacak

2023’ün son günlerin ehliyeti olan vatandaşa kötü bir haber geldi. Ehliyet düzenlemesinde değişiklik yapıldı. Yapılan bu değişikliğe göre bu testi yaptırmak zorunlu hale geldi. Detaylar haberimizde…

su

SÜRÜCÜLER İÇİN FLAŞ KARAR! O HASTALIĞINIZ VARSA EHLİYETİNİZE EL KONULACAK

Sürücü belgesi almak veya yenilemek isteyen herkesin uyku apnesi testi yaptırması zorunludur.

Sürücü belgesi almak veya yenilemek isteyen herkesin uyku apnesi testi yaptırması zorunludur. Şiddetli ve orta derecede uyku apnesi ve gündüz uykululuğu olan kişilerin tedavi olmadan ehliyet alamadıkları gösterilmiştir. Mevcut ehliyete sahip olanların ise test sonuçlarının pozitif çıkmaması halinde ehliyetlerine el konulabileceği bildirildi.

Uyku apnesi, uyku sırasında nefesinizin en az 10 saniye boyunca kesintiye uğraması veya düzensiz olmasıdır. Bu durum gündüz uykululuğu, yorgunluk, dikkatsizlik, hafıza sorunları, konsantrasyon güçlüğü, öfke kontrol sorunları, baş ağrıları, sabah ağız kuruluğu ve horlama gibi belirtilere neden olabilir.

Uyku apnesi ile trafik kazaları arasında da bilinen bir bağlantı vardır. Araştırmalar, uyku apnesi olan kişilerin trafik kazası geçirme olasılığının, uyku apnesi olmayan kişilere göre iki ila üç kat daha fazla olduğunu göstermiştir.

Bu nedenle ehliyet almak veya yenilemek isteyen herkesin uyku apnesi testi yaptırması önemlidir. Uyku apnesinin teşhisi için polisomnografi adı verilen uyku testi yapılır.

 Bu test, hastanın uyurken nefes alması, kalp atış hızı, kan basıncı ve tidal hacmi gibi verileri kaydeder.

Test sonuçlarına göre uyku apnesi olan kişilere tedavi önerilmektedir. Tedaviler arasında kilo kaybı, CPAP makinesi kullanımı ve ameliyat yer alır.

Uyku apne sendromunuz tedavi yoluyla kontrol altına alınabiliyorsa, ehliyet veya yenileme başvurusunda bulunabilirsiniz.

Uyku apnesi tedavisinin başarısı hastanın tedaviye ne kadar iyi uyum sağladığına bağlıdır. Tedaviye uyum sağlayan hastalarda uyku apnesi belirtileri tamamen ortadan kalkabilmektedir.

Geçen yıl tedavi sonrası ehliyet almak isteyen hastaların en az üç PAP makinesi kaydı incelendi. Değerlendirilen kayıt süresinin yüzde 70'i boyunca PAP cihazının her gece en az 4 saat kullanılması ve hastanın herhangi bir uyku apnesi semptomu göstermemesi durumunda tedavinin başarılı olduğu kabul edildi.

Uyku apnesi tedavisi sonrası ehliyet almak isteyen hastaların en az uyku sertifikasına sahip doktor ve kulak burun boğaz uzmanı olmak üzere üçlü bir değerlendirmeden geçmesi gerekiyor. Komitenin raporu, uyku apnesinin şiddeti, tedavinin sonucu ve hastaların PAP tedavisine uygun olup olmadığı gibi faktörleri değerlendirerek hastaların ticari, resmi ve ambulans kullanımı için Grup 2 lisanslarına uygun olduğunu ortaya çıkardı.